Budoucnost veřejné dopravy v Moravskoslezském regionu

Budoucnost veřejné dopravy v Moravskoslezském regionu: vodíkové autobusy

Moravskoslezský region by se v Česku mohl stát lídrem v oblasti ekologické veřejné dopravy. Jako první totiž hodlá využít vládní program RE:START a zařadit do provozu až několik desítek autobusů poháněných vodíkem. První vozy by mohly cestující svézt už v roce 2020.

Nové autobusy by se měly objevit nejprve na Havířovsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Páteř veřejné dopravy v těchto lokalitách posílí na šest desítek vozů na 27 linkách. Koncepce využití vodíku v dopravě počítá také s rozvojem sítě plnících stanic, a to nejen pro autobusy, ale také pro osobní automobily. Magistrát města Ostravy plánuje otevřít plnicí stanici a zároveň jedná o zapůjčení vodíkem poháněných aut pro interní potřeby samosprávy.

Další vodíkové stanice by se měly objevit v Litvínově, Praze a Brně. Vyloučen ale není vznik ani v dalších městech. V rámci evropských dotací je v Operačním programu Doprava k dispozici 200 milionů korun určených na výstavbu páteřní sítě plnících stanic. První automobilky plánují uvedení vodíkových vozidel na trh v ČR v roce 2019.

Využití vodíku v Česku zaštiťuje, podporuje a rozvíjí Česká vodíková technologická platforma HYTEP.

"Využití vodíku v čisté mobilitě je jednou z významných cest šetrného přístupu k životnímu prostředí. Umožňuje nám navíc dopřávat si i nadále komfort, na který jsme dnes zvyklí. Jsme proto velmi rádi, že tuto technologii podporuje nejen Evropská komise, ale také česká vláda. Vodík je podle mého názoru budoucností především veřejné a nákladní dopravy i energetiky," uvedl Aleš Doucek, místopředseda představenstva HYTEP.

Rozšířit využití vodíku má za cíl snížit emise skleníkových plynů, závislost na dovozu energie a posílit konkurenceschopnost národního hospodářství. Vodíkové technologie jsou součástí Národního akčního plánu čisté mobility.

Na rozvoji využití vodíku spolupracuje ČR s Německem. O možnostech vzájemné spolupráce obou zemí diskutovaly v září v Berlíně na čtyři desítky expertů. Jedním z hlavních témat bylo zejména využití vodíku v dopravě a energetice. Odborníci se shodli na nutnosti spolupráce na úrovni vlád i podnikatelského sektoru. Setkání se uskutečnilo pod gescí Velvyslanectví České republiky v SRN, German Hydrogen Association (DWV) a Skupiny ÚJV Řež společně s Českou vodíkovou technologickou platformou HYTEP.

HYTEP

Česká vodíková technologická platforma HYTEP sdružuje společnosti zabývající se inovacemi, technologiemi a výzkumem vodíku. Založena byla v roce 2006 na základě iniciativy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Cílem je podpora vodíkových aktivit a jejich zapojování do hospodářství ČR, informovanost subjektů zabývajících se vodíkovými technologiemi a hájení jejich zájmů. Platforma pořádá pravidelné mezinárodní konference Hydrogen Days, které se konají v Praze. 10. ročník se uskuteční od 27. do 29. března 2019.

Elizabeth Tien

Project Manager

Česká vodíková technologická platforma (HYTEP)

tel.: +420 723 252 557

email: d.tien@hytep.cz


Zařazenoút 23.10.2018 09:10:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=30037
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.