Sněmovna bude rozhodovat o rozpočtu se schodkem 40 miliard

Už tento týden začne bitva ve Sněmovně o nejdůležitější zákon roku. Na poslaneckých lavicích totiž přistane návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 40 miliard korun. To ostře kritizuje opozice a ekonomové. Podle nich je to nezodpovědné. Naopak na stranu vlády se přiklánějí odbory.

Každoroční evergreen maratonu debat a hádek mezi opozicí a vládou a také letošní první ostrá zkouška, zda spolupracuje menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, který podporují komunisté. To vše se skrývá za prvním čtením zákona o rozpočtu.

V příštím roce plánuje stát utratit něco přes jeden a půl bilionu korun. Do státní kasičky se nasype o něco méně. Příjmy budou totiž podle předpokladů ministerstva financí o 40 miliard korun menší.

"Když jsem projednávala státní rozpočet a když jsem začal na jaře, tak se na mém stolesešlo požadavků asi za sto padesát miliard, které jsem musela nějakým způsobem vybalancovat," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Podle opozice je návrh hospodaření špatný. Tvrdí, že v době ekonomického blahobytu by měl stát více myslet na horší časy. " V době, kdy ekonomika roste a kdy vláda bude mít navíc 150 miliard proti minulému roku, tak připravit rozpočet s deficitem 40 miliard je prostě špatné," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Toho podporuje i poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík: "Já jsem si k tomu připravil jeden citát přímo od Andrej Babiše, že deficit je ztráta a kdyby někdo připravil byznys plán se ztrátou, tak by ho vyrazil." To se ale nestalo, naopak.

Prioritami vlády jsou prý investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. "Kdy jindy umožnit zvýšení těchto položek, než v době, kdy vlastně si to můžeme dovolit," dodala Schillerová.

Podle ekonomů je hospodaření státu připravené nezodpovědně. "Rozhodně byl neměl být na příští rok rozpočtován deficitní rozpočet a to z toho důvodu, že přijdou horší časy možná už to nebude tak dlouho trvat," upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Naopak odbory jsou s vyššími výdaji na platy státních zaměstnanců a na důchody spokojeny. "Každopádně je to rozpočet prorůstový, což je dobře a příští rok se v žádném případě neočekává žádný problém," schvaloval rozhodnutí vlády předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Debata o rozpočtu začne ve středu jako první bod a očekává se, že se o něm bude ve Sněmovně jednat celý den. Už dopředu dali vědět komunisté, že návrh hospodaření Česka na příští rok podpoří.


Zařazenopo 22.10.2018 19:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/snemovna-bude-rozhodovat-o-rozpoctu-se-schodkem-40-miliard.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V