Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.10.2018 17:01:15

Reuters: OPEC a jeho spojenci mají problém se zvýšením těžby


Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejím spojencům se nedaří zvýšit těžbu na úroveň, na které se dohodli v červnu. Růst těžby v Saúdské Arábii totiž převážil pokles v Íránu, Venezuele a v Angole. Uvedla to dnes agentura Reuters s dovoláním na vnitřní dokumenty kartelu, do kterých měla možnost nahlédnout. Ceny ropy se přitom nyní pohybují blízko maxima za čtyři roky, severomořský Brent stojí kolem 80 dolarů za barel.
 
OPEC a jeho spojenci se v červnu dohodli, že zvýší těžbu proti tehdejšímu stavu o jeden milion barelů denně. Ke zvýšení dodávek kvůli očekávanému propadu vývozu z Íránu kvůli sankcím a růstu cen vyzval kartel také americký prezident Donald Trump.

Dokumenty však ukazují, že se kartelu zatím nepodařilo zvýšit těžbu na dohodnutý objem. OPEC uvedl, že je na cestě ke splnění dohodnutého limitu, avšak neuvedl, jak dlouho mu to bude trvat.

Podle dokumentů připravených pro jednání technického panelu, který kontroluje plnění těžebních cílu, členové OPEC bez Nigérie, Libye a Konga těžili v září ve srovnání s květnem o 428.000 barelů denně více. Saúdská Arábie jako největší vývozce zvýšila těžbu o 524.000 barelů denně, těžbu zvýšily také Irák, Kuvajt a Spojené arabské emiráty. Těžba v Íránu však od května do září klesla o 376.000 barelů denně. Z dalších členských zemí se těžba snížila ve Venezuele a v Angole.

Írán čelí americkým sankcím, které se mají od 4. listopadu dotknout i vývozu ropy. Íránští představitelé tvrdí, že kartel a Saúdská Arábie nebudou schopni vykompenzovat jeho výpadek, protože již nemají volné kapacity.

Nečlenské země kartelu, které s ním spolupracují, od května zvýšily těžbu o 296.000 barelů denně. Těžba v Rusku stoupla o 389.000 barelů denně, v Kazachstánu, Mexiku a Malajsii ale klesla.

Nigérie, Libye a Kongo se neúčastní dohody o omezení těžby dojednané kartelem a jeho členy. Včetně jejich těžby by produkce kartelu v září byla vyšší o 628.000 barelů denně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688