Ministryně Nováková: Výstavba jaderných bloků ČEZ musí respektovat akcionáře

Stát se bude muset nějakou formou podílet na výstavbě nových jaderných bloků v České republice, nejlépe jako druhý poskytovatel záruk po společnosti ČEZ, uvedla v pátek ministryně průmyslu Marta Nováková.

Státem ovládaný ČEZ zrušil předchozí výběrové řízení v roce 2014 poté, co se vedení elektrárenské společnosti nepodařilo přesvědčit tehdejší vládu, aby výstavbu podpořila zárukami na dorovnání výkupních cen elektřiny.

ČEZ provozuje jaderné elektrárny v Dukovanech a v Temelíně, podle ministryně Novákové dosud není rozhodnuto, ve které z těchto lokalit se budou nové zdroje stavět. Jisté je podle ní jen to, že stát bude nějak participovat.

"Žádný jaderný blok na světě se nestaví bez určité participace lokální vlády, takže i tady budeme muset nějakou participaci vlády hledat," řekla Nováková agentuře Reuters.
S ohledem na menšinové akcionáře ČEZ, kteří ve společnosti drží zhruba 30 procent, se s nimi bude firma muset buď dohodnout, nebo nějak vyčlenit jednotku, jež by se jádrem zabývala, uvedla ministryně.

Stát by do projektu vstoupil s nějakou formou záruk. "Nejnižší garance by byla, že stavět bude tento subjekt, ručit bude ČEZ svým majetkem a jako druhý v pořadí bude v tom ručení český stát. To je varianta, která by se vládě v danou chvíli líbila nejvíc," řekla Nováková.

Ministryně rovněž zopakovala, že rozhodnutí o podobě financování projektu chce vláda učinit do konce roku. Poté by měl být během dalších 12 měsíců vypsán tendr, zahájení stavby se pak plánuje do 10 let.

Stát by raději volil jinou cestu než jakou si vybrala maďarská vláda pro jadernou elektrárnu Paks, řekla Nováková. "I vzhledem k vývoji modelu, který je v Paks, to určitě není preferovaná varianta," řekla Nováková. "Ukazuje se, že Rosatom má problémy to ufinancovat, a už teď řeší nějaké další překlenovací úvěry, protože jinak by se ta výstavba úplně zastavila," řekla, ale nějakou formu financování zakázky dodavatelem nevyloučila.

Pokud jde o možný dopad projektu na dividendu ČEZ, z níž stát jen za loňský rok dostal 12,4 miliardy korun, analýza by měla být připravena až bude rozhodnuto o financování, uvedla Nováková.

Zdroj: Reuters


Zařazenopá 19.10.2018 15:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3961914/ministryne-novakova-vystavba-jadernych-bloku-cez-musi-respektovat-ak...
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.