Každý den přichází stát kvůli špatně uzavřeným IT smlouvám o­ milion korun, vyplývá ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu Foto: archiv

Exnáměstek ministerstva práce měl na starosti problémové IT zakázky. Nyní má radit s kyberbezpečností

Poradcem ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila by se podle informací České justice od příštího týdne měl stát bývalý první náměstek Ministerstva práce a sociálních věcí Robert Baxa. „Zvažujeme spolupráci,“ komentoval Baxovo angažmá stručně mluvčí úřadu Radek Holý bez dalších podrobností. Pikantní je, že exministryně Jaroslava Němcová otevřeně kritizovala IT zakázky, které byly přijaty právě za působení Baxy na ministerstvu a resort kvůli nim čelí několika trestním oznámením.

Vystudovaný právník Baxa měl za exministryně Michaly Marksové (ČSSD) na MPSV na starosti oblast IT. Podle auditu, který další ministryně Němcová nechala vypracovat, se na úřadě IT systémy prodražovaly „o stovky milionů“. Mnoho z projektů má navíc zpoždění či nebylo dokončeno. Například projekt „Integrovaná podpůrná provozní data“ měl podle smlouvy vyjít na 102,2 milionu. Němcová po příchodu na ministerstvo zjistila, že rozpočet projektu se navýšil zhruba o dalších 200 milionů.
Baxa už dříve řekl, že se k zakázkám nemůže vyjádřit, protože je z důvodu služebního zákona vázán mlčenlivostí.

Čtěte také: ROZHOVOR o IT systémech na MPSV a ČSSZ s Robertem Baxou, náměstkem ministryně Marksové

Vybrané IT systémy na MPSV kritizoval letos na jaře i Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj mají až dvouleté zpoždění a nefungují. U některých se podle kontrolorů ukázalo, že byly zadány v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Každý den přichází stát podle NKÚ kvůli špatně uzavřeným IT smlouvám o miliony korun. NKÚ také například zjistil, že ministerstvo vyplatilo 2,4 milionu firmě, za níž stál bratr náměstka Baxy.

Resort už kvůli několika zakázkám podal trestní oznámení. Stejně tak učinil i NKÚ. Celkem na ministerstvo míří už 12 trestních oznámení. Žádné obvinění zatím nepadlo, nyní úřad vede Jana Maláčová z ČSSD.

NÚKIB je ústřední správní úřad, který působí v Česku v oblasti kybernetické bezpečnosti. Zavedla jej od 1. srpna 2017 novela (zákon č. 205/2017 Sb.) zákona o kybernetické bezpečnosti, tedy zákona č. 181/2014 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Úřad se tak vydělil z Národního bezpečnostního úřadu. Sídlo má v Brně.

(epa)