TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  19.10.2018 10:51:42

Neplatí výživné? Víme, jak se k penězům dostat


Musíte začít vymáhat výživné, abyste na Vánoce nebyli bez peněz? Na co se připravit?

Po konci prázdnin celá řada matek i otců zjišťuje, že morálka jejich někdejší polovičky, týkající se placení výživného, značně pokulhává. V těch horších případech se dokonce partnerovi podařilo přes prázdniny „zmizet“, takže ani nevíte, jak se s ním spojit. Přitom již nástup do školy přinesl pro rodinu nemalé náklady a druhá polovina roku spojená se zvýšenými výdaji na energie a Vánocemi vám začíná dělat starosti.


I z toho důvodu rodiče v září častěji přistupují k tvrdším opatřením – a dlužné částky začínají vymáhat. Pokud k nim patříte i vy, přinášíme souhrn nejdůležitějších věcí, na které byste se měli připravit.


Na pomoc dosáhnete i bez vlastních peněz


Za poslední roky se situace pro rodiče samoživitele výrazně zlepšila a vymáhání již nemusí být finančně náročné. Díky programům pro asistované vymáhání zaplatíte pouze náklady na ověření dokumentů a poštovné. Zkusit můžete například největší český program VašeVýživné.cz, který je nejen zdarma, ale zároveň neplatíte nic ani v případě neúspěchu.


„Pro celou řadu rodičů je úlevné zjištění, že mohou mít komunikaci s právní kanceláří a exekutorem zcela zdarma a bez práce. To je ostatně důvod, proč například náš program vznikl. Prostě jsme chtěli umožnit každému rodiči bez rozdílu dovolat se práv svého dítěte,“ přibližuje Denisa Vopinková z VašeVýživné.cz. „Je potřeba připravit si maximálně pár desetikorun na ověření dokumentů a poštovné.“


Nejde to vždycky úplně rychle


Bude však třeba obrnit se trpělivostí. Ani sebelepší asistenční program nedokáže urychlit lhůty, které vyžaduje zákon. „Sice registrujeme i případy, kdy si partner zdržování peněz rozmyslí a raději je zaplatí, ale nejde se na to spolehnout,“ zmiňuje Denisa Vopinková. První peníze tak můžete vidět třeba až za tři měsíce, ale pravděpodobné je, že se celá záležitost protáhne. „Tři měsíce je minimální lhůta, když jde všechno, jak má. Z praxe ale víme, že se může celá záležitost kvůli vytáčkám ze strany bývalého partnera natáhnout. Proto radíme – skutečně řešení problému neodkládejte a začněte hned.“

 

Vaše děti jsou vždy na prvním místě


V průběhu celého procesu můžete dojít k pochybnostem, zda skutečně děláte správnou věc. Poslat na svého bývalého exekutory rozhodně není nic, co by kohokoli potěšilo. Pocit zadostiučinění možná brzy vystřídá soucit, zvlášť když najednou začíná slibovat, jak bude najednou všechno jinak.

„Pokud se na něčem naše klientky shodnou, pak je to skutečnost, že nemá smysl dávat nové šance někomu, kdo jich již spoustu promarnil – třeba jen tím, že nechal svou rodinu a odešel jinam. V takové situaci je nejdůležitější řídit se potřebami, a hlavně právy svých dětí. Plané sliby na školní aktovku nevydělají,“ říká Denisa Vopinková. Pokud partner není ochoten platit, je exekuce bohužel jedna z mála cest, jak zajistit chod neúplné rodiny.

 

7 výmluv (budoucích) neplatičů:

Váš vztah se rozpadl, ale oba se musíte nadále starat o společné potomky, se vším, co
k tomu patří – a k tomu patří i placení alimentů. Jenže občas začíná mít i sebelepší dohoda trhliny. Máme pro vás žebříček znaků, podle kterých zaručeně poznáte, že partner je na nejlepší cestě přestat platit alimenty.


1. Nic není problém: Pokud je partner až příliš velkorysý a deklaruje, že pro něj v budoucnu nebude nic problém, zbystřete.


2. Není třeba dávat to na papír: Vypadá to, že se dokážete gentlemansky dohodnout? Partner chce omezit zbytečné papírování a nabízí dohodu na podání ruky? Možná to na první pohled zní jako férové jednání - vždyť mezi vámi panuje alespoň nějaká důvěra. Ale věřte, že především v tomto případě dělá pořádek přátele.

3. Do toho, kam se stěhuju, ti nic není: Jste již nějakou dobu od sebe a najednou se zdá, že partner začal být nedůtklivý pokaždé, když se ptáte na novinky z jeho života? Naznačuje, že se bude stěhovat, ale odmítá říct, kam přesně? Zbystřete.

4. Ztratil jsem práci: Jednoho dne vám možná partner zavolá s tím, že ztratil práci. V překladu to bohužel může znamenat – „s výživným teď nějakou dobu nepočítej“. Odborníci varují - ani v takovém případě není soucit a odpuštění výživného na místě, Zvlášť když dnes může na trhu práce pracovat takřka každý, kdo chce a může.

5. Čekám dítě s novou rodinou: Pro vašeho partnera zřejmě radostná událost, pro vás spíše začátek nového trápení. Brzy můžete zjistit, že nová rodina mu zabírá více času a hlavně prostředků. Skloubit finanční potřeby dětí ze dvou různých rodin není nic jednoduchého. Nový protějšek navíc nebude mít pro alimenty často pochopení, protože jejich placení vnímá jako omezení vlastního vztahu. Nové závazky ale nesmí narušit ty staré. Výše příspěvku se zřejmě sníží, ale nárok na ně nikoli.

6. Nemám už zájem se s našimi dětmi vídat: Ne vždy za tím musí být vypočítavost nebo pomstychtivost. Pro celou řadu partnerů je ztráta rodiny natolik traumatickou událostí, že se raději snaží minulost zcela vymazat, než aby je trápila. Partneři, kteří se svými dětmi tráví pravidelně čas, chápou mnohem lépe jejich finanční potřeby a výživné platí.

7. Jsou to tvoje děti, tys je chtěla: Je dobré připomenout, že i když se váš vztah rozpadl, rodiči jste i nadále vy oba.


Z vymáhaných peněz z počátku dostanete jen část
Dluží vám partner hned několik splátek? Částky se mohly v průběhu let nastřádat klidně do výše desítek a někdy i stovek tisíc. Jenže tyto peníze nedostanete pravděpodobně hned na ruku – tedy pokud váš partner není opravdu majetný a ke svému majetku se hlásí. Při exekučním řízení může totiž ze zákona exekutor nejprve strhnout svou odměnu. Teprve pak se začíná s vyplácením dluhu.

 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Nov2017/2066232.jpg?d41d


Průměrné alimenty jsou podle údajů Českého statistického úřadu 2597 . To je částka velmi vzdálená skutečným nákladům na potřeby dítěte. I proto Asociace neúplných rodin stanovila jakýsi „den výživného“, který letos připadá na 19. října. Zjednodušeně řečeno se jedná o den, do kdy musí rodič samoživitel hradit s ohledem na stanovenou výši výživného všechny potřeby svého dítěte ze svého. Tento den mohou obrazně „předat“ platby za životní náklady svého dítěte druhému z rodičů. Přestože průměrné výživné neklesá a pohybuje se lehce pod 2600 korunami, oproti loňskému roku den vychází o deset dní později, což znamená, že rodiče samoživitelé v letošním roce dokázali z alimentů pokrýt kvůli rychleji rostoucím životním nákladům opět menší část životních nákladů potomka. Pokud by byly náklady mezi oba rodiče rozděleny spravedlivě, vyšel by Den předané vyživovací povinnosti přesně na polovinu roku.


„Zatímco rodič, který má dítě v péči, platí letos jeho náklady průměrně 291 dní v roce, druhý z rodičů se podílí pouze na 74 dnech. Tento nepoměr je naprosto alarmující,“ uvádí Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz. „A to se bavíme pouze o průměru pro všechny věkové skupiny. Kdybychom vzali například šestnáctileté dítě, zjistíme, že průměrné alimenty v jeho případě pokryjí jen neuvěřitelných 17 % životních nákladů a potřeb, tedy 62 dní v roce.“


Podle Novotné soudy nedokážou při určování výživného tak rychle reagovat na rostoucí životní náklady neúplných rodin. Především ve velkých městech je situace alarmující kvůli rychle rostoucím nákladům za bydlení. Dalším problémem pak bude cena energií, jejichž skokový nárůst se očekává v roce 2019.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Čt 14:27  Kurzovní lístek ČNB na čtvrtek 18.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:20  Antivirová ochrana – včera, dnes a zítra OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688