Je to tak, nové byty jsou levnější než ty staré

Koupě bytu je investicí na mnoho let nebo taky pro několik generací. Protože se u nás díky opatřením České národní banky neustále zdražuje půjčení peněz na koupi nemovitosti, je třeba jednat rychle. Pokud máte dostatek finančních prostředků, nebo máte díky svým příjmům šanci na hypotéku, neváhejte a byt si kupte hned. Prvním rozhodnutím, před kterým stojí zájemce o koupi bytu, je rozhodnutí, zda koupit starší a investovat do jeho rekonstrukce, nebo si vybrat raději byt úplně nový, nebo zrekonstruovaný od developera.

Připadá vám titulek paradoxní? Přesto je to pravda. Nové byty skutečně jsou levnější. I když pořízení staršího bytu vás obvykle vyjde o několik set tisíc levněji než byt v novostavbě v podobné lokalitě, jeho proměna ve skutečně komfortní bydlení není levnou záležitostí. Navíc ji ani neuděláte ze dne na den.

Při koupi nového bytu zaplatíte, a buď se stěhujete hned, nebo jen počkáte na kolaudaci. Můžete tak ukončit pronájem současného bytu nebo ho prodat a nastěhovat se. Při koupi rekonstruovaného staršího bytu budete muset nejdřív zjistit skutečný stav bytu, a to nejlépe ještě před podpisem smlouvy. To znamená, že si musíte najít a zaplatit nějakého experta - stavaře, který zkontroluje, zda stav bytu odpovídá tomu, co je ve smlouvě, a zda se například pod zcela novou výmalbou neschovává plíseň, případně jestli elektrické rozvody nejsou dezolátním stavu.

Když si ověříte, že byt nemá skryté vady, odhodláte se podepsat smlouvu a zaplatit ho, musíte najít někoho, kdo vám vyprojektuje rekonstrukci a provede tzv. stavební průzkum. Ten zjistí, z jakého materiálu byl byt postaven, kde jsou rozvody, zda nepotřebují výměnu, jaké jsou statické parametry zdí, ale i podlahy, co jde zatížit a jak. Zatímco projektant či architekt bude pracovat na dokumentaci, vy se připravte na papírování. Pokud děláte větší rekonstrukci, budete potřebovat ohlášení, nebo stavební povolení. V případě zásahu do společných prostor také souhlas sdružení vlastníků. Naopak, chcete-li v panelovém domě jen vyměnit původní umakartové jádro, povolení ani ohlášení potřebovat nebudete. Když ale plánovaná rekonstrukce zasáhne do nosných konstrukcí, bude ovlivněna požární bezpečnost, nebo se změní vzhled a užívání stavby, povolení je nutné. Noční můrou je rekonstrukce v památkově chráněných objektech. I když rozhodnutí stavebního úřadu ze zákona potřebovat nebudete, slušností je informovat sousedy, co budete dělat a jak dlouho se budou cizí lidé pohybovat po domě.

V okamžiku, kdy máte všechna povolení, můžete začít stavět. Můžete, ale často nezačnete, protože nejsou lidi. Stavebních firem je řada, ale mnohé odmítají zakázky, protože u nás není dost kvalifikovaných řemeslníků. Pokud překonáte i toto úskalí, najděte si ještě stavební dozor, který dohlédne, že je vše tak, jak má být. Počítat musíte i s vyššími cenami za stavební práce než ještě třeba před dvěma lety. Další důležitou položkou je výběr materiálu. Můžete ho sice objednat přes stavební firmu, ale ne vždy je to výhodné.

V bytě se ještě nekoplo, ale vy už jste museli zaplatit prohlídku před jeho koupí, stavební průzkum, projekt a stavební dozor. Takže v novostavbě nebo developerem zrekonstruovaném bytě už se pohodlně bydlí, vy pořád ještě platíte nájemné, nebo blokujete svůj původní byt tak, že ho nelze prodat. Náklady tak rostou a rostou a už dávno překročily cenu bytu nového. A to jsme nezapočítali nic za váš čas a nervy, které rekonstrukci obětujete. Koupě nového bytu se tak jednoznačně vyplatí. 15.10 a 15.11 na našem webu gartal.cz naleznete hned dva velké projekty s novými byty.

Kontakt:

GARTAL Holding a.s.,

KEYSTONE Office Building, Pobřežní 667/78, 186 00 Praha 8 - Karlín

e-mail: info@gartal.cz

kontakt pro média: Pavel Hrejsemnou

e-mail: marketing@gartal.cz


Zařazenoút 16.10.2018 12:10:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=29986
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V