Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.10.2018 08:49:03, aktualizováno 20.10.2018 09:03:08

Polsko vyzvalo Brusel k intervenci na trhu s emisními povolenkami, ceny jsou příliš vysoké


Polský ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski požádal Evropskou komisi, aby intervenovala na trhu s emisními povolenkami kvůli jejich rostoucím cenám. Oznámilo to dnes polské ministerstvo energetiky. Zdražování povolenek vedlo k výraznému nárůstu nákladů polských elektrárenských společností. Elektřina se v Polsku vyrábí především z uhlí, píše agentura Reuters. S rostoucími cenami emisních povolenek se potýkají rovněž firmy v České republice.
 
Zářijová anketa ČTK mezi českými asociacemi a podniky ukázala, že zdražování emisních povolenek zvyšuje náklady průmyslových firem a zhoršuje jejich konkurenceschopnost ve srovnání se zbožím dovezeným ze zemí mimo Evropskou unii.

Cílem evropského systému obchodování s emisními povolenkami (ETS) je snižování emisí skleníkových plynů. Cena povolenek letos výrazně roste poté, co se Evropská unie v loňském roce dohodla na reformě systému, která má vyřešit problémy s nadbytkem povolenek na trhu.

"Stabilní fungování trhu ETS má velký význam pro polský energetický sektor, který je z velké míry založen na uhlí," uvedl Tchórzewski. "Očekáváme, že (Evropská) komise podnikne rázná opatření," dodal. Ministr již dříve upozornil, že komise má k dispozici různé možnosti intervence, například vydání mimořádných povolenek.

Ceny elektřiny na polské energetické burze se během prvních třech čtvrtletí letošního roku zvýšily o 60 až 70 procent. Vzhůru je kromě dražších emisních povolenek tlačí rovněž stoupající ceny uhlí.

Polský premiér Mateusz Morawiecki nicméně o víkendu uvedl, že úřad pro regulaci energetického trhu v příštím roce neplánuje zvyšování cen elektřiny pro domácnosti.

Polsko liberalizovalo ceny elektřiny pro podniky, ceny pro domácnosti však nadále reguluje. Současné tarify pro elektřinu vyprší na konci letošního roku. Podle analytiků není pravděpodobné, že by státní elektrárenské podniky požádaly regulátory o zvýšení cen před parlamentními volbami v příštím roce.

Šéf regulačního úřadu v září naznačil, že by v příštím roce mohl elektrárenským podnikům zvýšení cen pro domácnosti povolit. "Pokud já vím, energetický regulační úřad zvýšení tarifů pro domácnosti v příštím roce neplánuje," prohlásil dnes ale premiér.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688