Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.10.2018 23:19:59

15. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí oslabily v čele s technologickými společnostmi. Během dne se hlavní indexy několikrát vyhouply do plusu, závěr seance ale vyzněl negativně.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,35 % na 25 250,55 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 0,59 % na 2 750,79 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,88 % na 7 430,74 bodu. Index volatility VIX ovšem nestoupl, klesl o minimálních 0,05 % na 21,30 bodu. Výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o jeden bazický bod na 3,15 %. Bitcoin a ethereum přidaly bezmála 4 %.

Technologické společnosti se dostaly pod tlak kvůli přetrvávajícím obavám ohledně hospodářských výsledků a rostoucích úrokových sazeb. Dolů zamířily například akcie technologické firmy Apple (-2,14 %) či softwarového gigantu Microsoft (-1,80 %). V případě Applu mohlo hrát roli vyjádření analytiků z Goldman Sachs, podle kterých poptávka po přístrojích od Applu v Číně zpomaluje. To mělo dopad i na akcie výrobců čipů.

Ztrácely také akcie Bank of America (-1,79 %) nebo Charles Schwab (-2,80 %), tedy nejvýznamnějších firem, které v pondělí zveřejnily výsledky za třetí čtvrtletí. Přitom obě firmy překonaly očekávání analytiků. Celkově se od firem z indexu S&P 500 čeká meziroční nárůst zisku na akcii o bezmála 20 %.

S&P 500 OPTIKOU TECHNICKÉ ANALÝZY

Na devizovém trhu americký dolar mírně oslaboval po zprávě o překvapivě pomalém růstu maloobchodních tržeb v USA. Euro kolem 22.00 SELČ vůči dolaru připisovalo zhruba 0,2 % a pohybovalo se okolo 1,1580 USD.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že maloobchodní tržby v USA se v září zvýšily pouze o 0,1 %. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst o 0,6 %. Některé dílčí údaje ze zprávy ministerstva obchodu nicméně podle Reuters signalizují příznivý vývoj spotřebitelských výdajů, které jsou důležitým motorem růstu ekonomiky USA.

Předpokládá se, že americká centrální banka v prosinci vzhledem k silnému hospodářskému růstu přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Stoupající úroky posilují atraktivitu americké měny.

Ceny ropy rostly kvůli stoupajícímu napětí souvisejícímu se zmizením známého saúdskoarabského novináře. Objevily se totiž dohady, že by Rijád mohl porušit dosavadní tabu a použít ropu jako prostředek pomsty za případné sankce. Tato obava v průběhu dne převážila nad strachem z výhledu na možný pokles poptávky v dlouhodobém horizontu.

ŠÍLENSTVÍ ZPĚTNÝCH ODKUPŮ AKCIÍ V USA

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) minulý týden snížila odhad růstu poptávky po ropě na letošní i příští rok. Tato zpráva se nicméně dostává do stínu dění kolem zmizení opozičního žurnalisty Džamála Chášakdžího po návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu.

Americký prezident Donald Trump pohrozil Saúdské Arábii přísným trestem, pokud by mělo vyjít najevo, že byl novinář na konzulátu zavražděn. Největší producent ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu a největší vývozce ropy na světě odvětil, že je připraven použít jakékoli prostředky, pokud by na něj byly v této souvislosti uvaleny sankce nebo opatření podobného druhu.

Pokud by Rijád sáhl k omezení či naprostému přerušení ropných dodávek, šlo by o první užití ropy jako politické zbraně od roku 1973. Podle analytika blízkého královskému dvoru v Saúdské Arábii, kterého cituje agentura Bloomberg, se tak v budoucnu nedají vyloučit ceny ropy kolem 100 či 200 dolarů za barel, nebo dokonce ještě dvakrát vyšší.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688