Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.10.2018 08:14:25

Drábová: ČEZ se aférou se sváry poučil

Energetická společnost ČEZ se aférou se sváry poučila a přijala kroky k nápravě, řekla dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Odstávky elektráren mezi lety 2015 a 2017 kvůli nekvalitním rentgenovým snímkům svarů stály skupinu kolem deseti miliard korun, jak již dříve potvrdil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

"Dost podstatné kroky k nápravě byly ze strany ČEZ učiněny. Bohužel a bohudík to bylo až po průšvihu. Bohudík, protože ten průšvih byl dostatečně malý na to, aby ohrozil bezpečný provoz těch jaderných elektráren. Ale zároveň dostatečně velký a citelný na to, aby se ČEZ konečně vzpamatoval a začal reagovat na naše setrvalé upozorňování na to, že je tady řada - přes vynikající provozní výsledky, které obě ty jaderné elektrárny měly - takzvaných slabých signálů, že boj o co největší efektivitu - přeloženo do lidské řeči o co největší seškrtání nákladů na provoz těch elektráren, rozumně dosažitelné - začíná narážet na meze toho, co je únosné," uvedla Drábová.

Podle ní se nyní frustrace úřadu proměnila v lehké uspokojení, protože vedení skupiny přijalo kroky k nápravě. "Které povedou k tomu, že podobný průšvih nastane za dalších 15 až 20 let, až se zase ten management, který tam v té době bude, uklidní vynikajícími výsledky. To je takový cyklický vývoj," dodala předsedkyně. Podle ní jsou faktické důsledky vlastně kladné.

ČEZ již dříve podal trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na podvod. Další oznámení podal Státní úřad pro jadernou bezpečnost, podle kterého mohl být spáchán trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

ČEZ předloni v dubnu odvolal z funkcí některé pracovníky Dukovan, kteří byli za problémy svarů odpovědní. Ostatním odpovědným zaměstnancům firma významně snížila mzdu. Při vyšetřování bylo odhaleno více než dvacet neúmyslných závažných nebo méně závažných porušení povinností současných nebo bývalých pracovníků.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688