Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.10.2018 09:18:46

Rozbřesk: Wall Street zažil nejhorší výprodej od února, Asie jej dnes následuje

Finanční podmínky ve světě (odrážející dostupnost peněz) se zhoršují a rizika narůstají, říká poslední zpráva o finanční stabilitě Mezinárodního měnového fondu (MMF). Poněkud symbolicky ve stejný den americké akcie zažily největší propad od února tohoto roku (3,3 %). MMF již podruhé v řadě, a poměrně nahlas, varuje před kombinací vysoké zadluženosti a příliš drahých aktiv - především akcií a nemovitostí. Nejzranitelnější je podle MMF rozvíjející se svět, kde v posledních deseti letech rostlo zadlužení nefinančního sektoru nejrychleji, jak ostatně potvrzují i naše analýzy finančního cyklu. To ovšem neznamená, že vyspělé ekonomiky jsou zcela bezproblémové. Opakovaně je kritizována americká administrativa za nerozumný nárůst vládního dluhu na vrcholu hospodářského cyklu. V rámci rozvíjejícího se světa je vytažena na první místo Čína, kde dramaticky vzrostlo zadlužení podniků i domácností a bez dalšího nárůstu dluhu se dostane do slepé pasti stávající model růstu, který příliš spoléhá na investice (tvoří skoro polovinu HDP).

Napětí na finančních trzích a dostupnost peněz se budou do budoucna dál spíše zhoršovat, otázkou je jak rychle? Doposud zhoršování finančních podmínek nebylo nijak hrozivé. To se ale může z řady důvodů změnit. MMF uvádí na prvním místě strach z obchodních válek, politické chyby typu nedohoda o brexitu a na posledním místě rychlejší růst úrokových sazeb v USA, který může vystrašit ve finále především řadu nejzranitelnějších rozvíjejících se trhů. To je podle nás hlavní “strašák” konce roku 2018 a roku 2019. Fed šije růst sazeb na míru potřebám americké ekonomiky a nebude ji chtít poškodit - “zabít” současný růst. Vedlejší negativní dopad na rozvíjející se trhy ovšem minimálně řešit nebude. Zvlášť pokud by ho měla do dalšího zvyšování sazeb tlačit inflace, která může časem začít překvapovat vyššími hodnotami. Uvidíme ostatně již dnes, kdy je na programu zářijová jádrová inflace…

TRHY

CZK a dluhopisy

České koruně masivní výprodej na americkém akciovém trhu rozhodně nesvědčí a dostala se během včerejšího obchodování nad 25,80 EUR/CZK. Ve světle dnešní vyšší americké jádrové inflace se pravděpodobně nálada na globálních trzích jen tak nevylepší. V takovém případě se koruna může pokusit o test 25,90 EUR/CZK. Uvidíme, jak dlouho budeme čekat na jestřábí komentáře z ČNB indikující možnost růstu sazeb v listopadu.

Zahraniční forex
Americký prezident D. Trump se opět opřel od politiky Fedu, kterou označil za bláznivou, a uvedl: “nechápu, co mají (v centrální bance) za problém, že zvyšují úrokové sazby”. Trump mimo jiné reagoval na drastický výprodej akcií na Wall Street, který se odehrál včera. Dolar z takového dění logicky není nadšen a oslabil. Nicméně nemělo by to být asi na dlouho, neboť trajektorie zvyšování sazeb ze strany Fedu je vcelku jasně narýsovaná a obavy o jeho nezávislost jsou bezpředmětné (dost na tom, že první a druhý muž vedení Fedu jsou Trumpem jmenovaní lidé).

Akciový výprodej, který postihl i dnes ráno Asii v čele s čínským trhem, však bude zatápět měnám z emerging markets, což se částečně přelije i do regionu, takže čekejme slabší zlotý i forint.

Ropa
Pokles na globálních akciových trzích s sebou včera stáhl i ropu Brent, jejíž cena poklesla o 3 %. Další ztráty - poháněné propadem akciových trhů v Číně a Japonsku - přidává ropa i dnes a její cena tak klesá již pod 82 USD/barel. Medvědí náladu posledních hodin pak umocnil i masivní nárůst zásob (+9,7 mil. barelů), o němž včera informoval Americký petrolejářský institut API. Na trh se dostavila námi očekávaná korekce, která může cenu posunout ještě blíže do okolí 80 USD/barel.

Americká EIA ve svém včerejším reportu revidovala výhled na tržní bilanci globálního trhu s ropou. V tomto roce by měl trh skončit v menším deficitu (0,2 mil. barelů denně), v tom příštím by se pak měla bilance překlopit do přebytku (0,28 mil. barelů denně). Nižší totiž dle EIA bude jednak globální poptávka po ropě, kterou bude navíc doplňovat ještě svižnější růst americké produkce jak v tomto, tak i příštím roce.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688