Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh Reprofoto: ČT

Podnikatel Zadeh neuspěl s další ústavní stížností proti trvající vazbě

Ústavní soud (ÚS) odmítl další z řady stížností podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha proti trvající vazbě. Tentokrát Zadeh namítal například to, že jeho vazbu řešil nesprávný senát Krajského soudu v Brně. Ústavní soudci se s jeho argumenty neztotožnili, stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila dnes ČTK z anonymizovaného usnesení v soudní databázi.

Zadeh byl ve vazbě nejprve kvůli obžalobě z miliardového krácení daní při dovozu pohonných hmot. Poté, co byl krátce na svobodě, putoval do vazby znovu, tentokrát kvůli údajnému ovlivňování svědků. Opakovaně se snaží dosáhnout propuštění, zatím neúspěšně, soudy trvají na tom, že nadále existují důvody k vazebnímu stíhání.

Aktuálně odmítnutá stížnost směřovala proti usnesení, jímž Městský soud v Brně letos v únoru rozhodl o pokračování vazby, stejně jako proti následnému březnovému potvrzení Krajským soudem v Brně. Zadeh kritizoval skutečnost, že soudy nepřijaly záruky nabídnuté jeho manželkou a spolkem Šalamoun a nenahradily vazbu například dohledem probačního úředníka nebo elektronickým náramkem. Ústavní soudci ale odkázali na svá starší rozhodnutí v téže kauze, v nichž opakovaně vazbu potvrdili.

Justice při rozhodování o Zadehově vazbě vychází z přesvědčení, že by se po propuštění mohl skrývat, uprchnout z Česka nebo opakovat trestnou činnost. Soudy uváděly, že je sice českým občanem, ale že má vazby v zahraničí, kde by mu jeho znalost jazyků umožnila snadnou adaptaci.

Zadeh už dříve neuspěl ani s tvrzením o překročení maximální délky vazby, která u závažných trestných činů činí tři roky. Soudci zdůraznili, že nelze sčítat délku vazby ve dvou různých kauzách.

V Zadehově první kauze čelí patnáctičlenná skupina lidí obžalobě z toho, že při dovozu pohonných hmot ošidila stát o 2,5 miliardy korun. Obhájci odhadují, že rozsudek by mohl být vynesen do léta příštího roku. Projednávání druhé kauza údajného uplácení svědků se podle obhajoby blíží ke konci.

(čtk)