Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.10.2018 08:49:18

IEA vyzvala producenty ropy, aby zvýšili těžbu


Mezinárodní agentura pro energii (IEA) vyzvala Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední producenty, aby zvýšili těžbu této suroviny. Výkonný ředitel IEA Fatih Birol zároveň v rozhovoru s agenturou Bloomberg upozornil, že vysoké ceny poškozují světovou ekonomiku. IEA ale podle něj teď neuvažuje o tom, že by využila svých strategických rezerv ropy.

"Tu riskantní situaci bychom měli všichni vidět, trh s ropou už vstupuje do červené zóny," uvedl Birol. Drahá energie se podle něj vrátila ve špatném čase, kdy globální ekonomika ztrácí dynamiku. "Skutečně potřebujeme více ropy," řekl.

Ceny ropy se začátkem října v Londýně vyšplhaly nad 85 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň za čtyři roky. Důvodem jsou jednak obavy z dopadů amerických sankcí na íránský ropný průmysl, ale také obavy z chronických výpadků těžby ve Venezuele. Obchodníci se také obávají, že Saúdská Arábie, která je největším členem OPEC, nejedná dostatečně rychle nebo nemá dostatečné kapacity, aby propad nabídky vyrovnala.

Růstem cen podle Birola nejvíce trpí ekonomiky rozvíjejících se zemí, především Indie, které se už tak potýkají s oslabováním měn a dopady obchodních sporů ve světě. S ohledem na propad rupie indičtí spotřebitelé ve skutečnosti platí takové ceny, jako kdyby barel ropy stál přes 100 dolarů.

"Pokud nedojde k žádným zásadním krokům ze strany klíčových výrobců, tak letošní čtvrté čtvrtletí bude velmi náročné," řekl Birol. Těžba ropy ve Venezuele je ve volném pádu a už "velmi brzy" může spadnout po jeden milion barelů denně, upozornil šéf IEA. Export z Íránu klesá rychleji, než kdokoli předpokládal. Řada předních odběratelů zastavila nákupy ještě před příchodem amerických sankcí, které mají začít platit 4. listopadu.

Aby vyrovnala výpadek na trhu a zmírnila růst cen, zvýšila Saúdská Arábie těžbu na téměř rekordních 10,7 milionu barelů denně. Jakkoli země neustále opakuje, že učiní vše nezbytné k odvrácení nedostatku nabídky na trhu, na schůzce OPEC minulý měsíc signalizovala, že těžbu zvýší jedině tehdy, když bude zřetelné, že je zapotřebí více suroviny.

Vzhledem k tomu, že těžba v Saúdské Arábii dosahuje bezprecedentní úrovně, není jisté, nakolik ji země může zvýšit. Birol řekl, že Saúdové by ji mohli zvýšit až na 11 milionů barelů ropy denně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688