TNBiz (TN.cz)
Volby  |  06.10.2018 16:12:56

Češi volili třetinu Senátu: Tady se bojuje o horní komoru

Společně s komunálními volbami se na třetině území České republiky volili i noví senátoři. Volby do horní komory jsou testem hlavně pro ČSSD, která obhajuje nejvíc mandátů a může utrpět velkou porážku. Možnost stát se senátorem přilákala také řadu známých osobností.

Ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti a volební komise začaly sčítat odevzdané hlasy. Některé volební komisaře čeká perná práce, protože sčítají i troje volby – do městských částí, na magistráty a do Senátu. 

Do Senátu se volí ve 27 obvodech po celém Česku. Právě senátní volby by komisaři měli sčítat podle doporučení ministerstva vnitra jako první. Podívejte se na nejzajímavější souboje letošních senátních voleb:

Obvod 17 – Praha 12

Stávající senátor Tomáš Grulich (ODS) mandát neobhajuje. Občanští demokraté podpořili do voleb bývalého prezidentského kandidáta Pavla Fischera, který má podporu také TOP 09, STAN a KDU-ČSL a podle sázkových kanceláří je jasným favoritem. Volební obvod je ale přímo nabitý výraznými osobnostmi. Například SPD nominovala exministra zdravotnictví Ivana Davida. Jako nezávislý kandidát kandiduje bývalý děkan pražských práv Aleš Gerloch, na nějž byl ve čtvrtek druhý nejnižší kurz.

Bývalá ředitelka Inspekce životního prostředí Eva Tylová kandiduje za Piráty a LES. O senát bojuje za ANO bývalý ministr financí Ivan Pilný. ČSSD vsadila na školského odboráře Františka Dobšíka. KSČM nasadila bývalou poslankyni Martu Semelovou

Obvod 20 – Praha 4

Senátorka Eva Syková mandát obhajuje, místo za ČSSD ale kandiduje za hnutí ANO. Postaví se jí její bývalý rival z Akademie věd a prezidentský kandidát Jiří Drahoš, kterého podporují STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Zelení). ČSSD vyslala zakladatelku sítě mamocenter Miroslavu Skovajsovou. Za Realisty kandiduje sposovatel Benjamin Miroslav Kuras. A ODS nasadila triatlonistu a podnikatele Martina Dvořáka.

Obvod 23 – Praha 8

Daniela Filipiová (ODS) mandát neobhajuje. Voliči mohli vybírat hned z 16 kandidátů. Za KDU- ČSL kandiduje Hayato Okamura, bratr šéfa SPD Tomia Okamury. ODS vsadila na právníka Milana Golase. Bookmakeři nejvíce favorizují kandidáta Pirátů Lukáše Wagenknechta. ČSSD nominovala starostu Prahy 8 Romana Petruse. Kandiduje také prezidentský kandidát Petr Hannig za Rozumné.

Obvod 26 – Praha 2

Na Praze 2 obhajuje první senátor za Piráty Libor Michálek. Má ale silné soupeře. Sázkové kanceláře favorizovaly prezidentského kandidáta Marka Hilšera. Zelení nasadili bývalého poslance a sociologa Ivana Gabala. Za ANO kandiduje Roman Kerekeš. ODS reprezentuje herec Vladimír Kratina. Kontroverze ale vzbudil jeho stranický kolega Václav Klaus mladší, když místo Kratiny podpořil kandidáta SPD, bývalého spolupracovníka exprezidenta Klause Ladislava Jakla.

Obvod 29 – Litoměřice

O politický comeback se v Litoměřicích pokouší za korupci nepravomocně odsouzený bývalý hejtman Středočeského kraje a bývalý ministr zdravotnictví David Rath (Česká suverenita). Senátor Hassan Mezian (ČSSD) mandát neobhajuje.

Rath bojuje třeba s bývalým poslancem KSČM Josefen Šenfeldem a bývalým ministrem školstvím za Věci veřejné Josefem Dobešem. Nejnižší kurzy ale měli starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) a podnikatel a galerista Libor Uhlík (SENÁTOR 21)

Obvod 44 – Chrudim

Velmi zajímavý souboj nabízí Chrudimsko. Obvod, který dříve zastupoval v Senátu lidovec Petr Pithart, hájí končící senátor Jan Veleba (SPOZ). I tady se do voleb přihlásil kandidát z lednové prezidentské volby, Jiří Hynek za Realisty. Zájem mělo hned 14 kandidátů. Mezi nimi třeba hokejová legenda Vladimír Martinec (SNK ED a Soukromníci), trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák (ANO), bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), válečný veterán Hynek Blaško (SPD) nebo exposlanec Augistin Karel Andrle Sylor, který vyměnil TOP 09 za Korunu českou.

ODS nasadila starostu Havlíčkova Brodu Jana Tecla, který má také podporu Starostů pro Vysočinu a STAN. ČSSD reprezentuje Lucie Orgoníková, dcera bývalé poslankyně Hany Orgoníkové.

Obvod 47 – Náchod

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek kandiduje na Náchodsku, kde mandát neobhajuje sociální demokrat Lubomír Franc. Největším soupeřem bude Bělobrádkovi zřejmě bývalý policejní prezident a krajský zastupitel Martin Červíček (ODS). Místo pro ČSSD chce v Senátu obhájit náchodský zastupitel Miroslav Brát. Kandiduje také bývalá poslankyně Soňa Marková (KSČM). 

Obvod 59 – Brno-město

Jedenáct kandidátů se snaží v Brně nahradit končící senátorku Elišku Wagnerovou (Zelení). Mezi nimi je třeba kadeřník a jáhen Jan Špilar (KDU- ČSL) a novinář a ředitel brněnské pobočky Českého rozhlasu Jaromír Ostrý. Širokou podporu má rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, kandidát STAN v koalici s ODS, TOP 09 a Zelenými.

Obvod 71 – Ostrava

V Moravskoslezské metropoli se snaží o politický comeback bývalý premiér Jiří Paroubek (Nezávislý kandidát). Kandiduje i protimuslimský aktivista Martin Konvička (Nezávislí). Stávajícím senátorem je horolezec Leopold Sulovský (hnutí Ostravak). Nezávislou kandidátu Zdenka Němečkovou Crkvenjaš podpořily TOP 09 a ODS, která vedla tým pečující o popálenou Natálku z Vítkova. Hnutí ANO nasadilo cukráře, majitele firmy Ollier Ivo Gondeka.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688