Perly týdne: Alibaba posílí o 50 %, E.ON dokonce o 100 %, ale Češi míří jako ovce na porážku

Nečekaný býk: Japonský akciový index Nikkei se dostal na 27letá maxima a pomohl mu k tomu i oslabující kurz japonského jenu. Investor Chad Morganlander z Crossing Advisors na CNBC hovořil o několika faktorech, které by podle jeho názoru mohly držet tohoto býka i nadále při životě. Mezi ně řadí akomodační monetární politiku japonské centrální banky spojenou s pokračující fiskální expanzí. Odhady růstu HDP jsou navíc přehodnocovány směrem nahoru a trh těží i z tohoto optimismu.

Investor je ale opatrnější ohledně dlouhodobějšího vývoje. Na ten bude podle něj doléhat negativně strukturální brzda ve formě demografického vývoje, vysoké zadluženosti a poměrně nízkých investic. „V krátkém období je namístě japonské akcie nadvážit, ale v delším období je namístě větší pragmatismus“, řekl Morganlander.

Alibaba o 50 % nahoru: Goldman Sachs tvrdí, že akcie společnosti Alibaba během jednoho roku posílí o 50 %. Stane se tak prý zejména díky růstu v oblasti finančních a cloudových aktivit firmy. „Stále jsme překvapeni z toho, jak Alibaba dovede využívat růst čínského spotřebitelského trhu díky svojí strategii, pozici na trhu a schopnosti vytvářet nové aktivity“, tvrdí analytik banky Piyush Mubayi.

Firma podle analytika bude i nadále investovat do dalšího růstu v celé řadě oblastí; například v oblasti cloudových služeb její podíl na čínském trhu dosáhl v roce 2017 46 %, zatímco v roce 2015 to bylo 30 %. Její Ant Financial má nyní 640 milionu klientů, kteří využívají minimálně dvě z nabízených finančních služeb. Alibaba podle banky svými investicemi do cloudu jasně ukazuje, že v této oblasti chce svojí pozici i nadále upevňovat a získat ještě větší podíl na trhu. Ant Financial by pak měl být tahounem strategie Nového retailu a bude firmu „vést v oblasti globalizace“.

E.ON cenu zdvojnásobí: CNBC poukazuje na to, že podle Aarona Sterna z hedge fondu Fir Tree Partners jsou mimořádně atraktivní akcie německé energetické společnosti E.ON. Ta má totiž za sebou několikaletou transformaci, která je podle investora obdivuhodná, ale trh ji ještě neodměnil odpovídajícím růstem ceny akcie. Firma se mimo jiné zbavovala uhelného byznysu a aktiv, které nesouvisely s její jádrovou činností. K tomu se stále obchoduje „s výrazným diskontem ve srovnání s porovnatelnými společnostmi“. Stern se dokonce domnívá, že cena akcií E.ONu se může během dvou let zdvojnásobit.

Autorevoluce: Reuters píše o společnostech Toyota a SoftBank, které „se spojily kvůli vyvíjení služeb spojených se samořídícími auty“. V budoucnu bude podle těchto firem stále méně lidí řídit svá vlastní auta a podle Reuters je spojenectví dalším důkazem toho, jak se zrychluje závod o obsazení pozic na nově vznikajícím trhu samořídících vozů. Společný podnik se bude jmenovat MONET a jeho počáteční kapitál dosáhne 17,5 milionů dolarů. Aktivity, kterým by se mohl věnovat, zahrnují doručování jídel, či vozidla, která mohou díky svému vybavení poskytovat zdravotnická vyšetření.

Křivka přestala zlobit: Investiční společnost Bespoke přináší graf, kterému by měli věnovat pozornost všichni, kteří se obávají invertující výnosové křivky. Tedy toho, že výnosy krátkodobých amerických obligací se budou i nadále přibližovat výnosům dlouhodobých dluhopisů, až je nakonec převýší, a to bude stejně jako několikrát v minulosti jasným signálem blížící se recese. Pohled na graf ovšem ukazuje, že křivka se po předchozím zplošťování (tedy snižování rozdílu ve výnosech) již nějaký čas naopak napřimuje:




Investice v eurozóně stabilní, zisky klesají: Eurostat tento týden přináší pohled na vývoj míry investic nefinančního korporátního sektoru v eurozóně (první graf). Ten ukazuje, že po poklesu z první poloviny roku 2017 a následném zotavení se investice stabilizovaly. Druhý obrázek popisuje vývoj ziskovosti evropského firemního sektoru a z něj je zřejmé, že ta naopak pokračuje v poklesu:

… a u nás doma

Hlavně, aby se to nedozvěděli Němci: Ihned.cz se tento týden vrací k problematice zveřejňování cen léků, a to v článku s nadpisem: „Jestli Němci zjistí, jak levně prodáváme léky v Česku, můžeme mít problémy, tvrdí firmy. Ministr proto od zveřejňování cen couvá“. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch totiž požadoval, aby byly zveřejněny tajné informace ze smluv, a „kdokoliv tak může vůbec poprvé porovnat, zda nemocnice nekupují nákladné léky přes prostředníky dráž, než když je nakoupí přímo od výrobce“. Lze také sledovat, které nemocnice dostávají od firem lepší ceny. Jenže jak bylo uvedeno: „Jestli Němci zjistí, jak levně prodáváme léky v Česku, můžeme mít problémy, tvrdí firmy“.

Ovce na porážku: Centrum.cz přináší tento týden rozhovor s eurokomisařkou Věrou Jourovou, která varuje: „Češi jsou ovce jdoucí na porážku, ruská propaganda tu má velký vliv.“ Komisařka hovořila o významu novinářské práce a problematických útocích politiků na média, ale dodala: „Novináři nemají být chráněni jako posvátné krávy. Tím neříkám, že se na ně má útočit, ale musíme apelovat na to, aby si byli víc vědomi dopadů toho, co napíšou.“

Podle Jourové „je na pováženou fakt, který teď vyšel z průzkumu Eurobarometru. Více než polovina Čechů nemá jiný zdroj informací než internet.“ A Jourová k tomu dodává: „My si opravdu jdeme jak ovce na porážku pro tyto lehce dostupné informace, které nám každý den servírují dezinformační zdroje, často zvenčí. Já v ruské propagandě vidím velké nebezpečí. Mám instinkt člověka, který zažil sovětskou okupaci.“

Dá se s tím něco dělat? „Je potřeba například zlepšit mediální výchovu ve školách... Jedna americká akademička mě poučovala, že proti fake news a nenávisti na internetu se má bojovat pravdou a dobrem. A připomínala, že mazání čehokoliv z internetu je v USA v rozporu s prvním dodatkem ústavy. V Americe je ochrana svobody projevu absolutní a nelimitovaná, jenže i tam dnes vidím, že už se nad tím zamýšlejí, hlavně po posledních prezidentských volbách“, uvedla komisařka. A uvedla také:

„Existovaly tlaky, abychom pro celou Evropu udělali podobně tvrdý zákon, jako je v Německu ohledně nenávistných projevů. V Německu je musí firmy jako Facebook nebo Twitter okamžitě smazat pod hrozbou vysoké pokuty. My to necháváme na nich... Neustále internetovým firmám zdůrazňuji, že je potřeba mazat věci, které jsou jasně protizákonné, ale jakmile existuje pochybnost, ať to raději nechají být“.


Zařazenopá 05.10.2018 13:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3946962/perly-tydne-alibaba-posili-o-50-eon-dokonce-o-100-ale-cesi-miri-jako...
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.