Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  05.10.2018 11:51:17

O2: Držet, cíl 278 Kč - rostoucí konkurence na dohled, divi po 3 roky stabilních 21 Kč

V novém reportu na O2 ČR analytici Erste 4. října snížili doporučení na „držet“ z „akumulovat“ s 12M cílovou cenou sníženou na 278 /akcii z 302 /akcii. akcie O2 ČR byly (po zohlednění vyplacené 21 dividendy) od posledního doporučení víceméně stabilní i přes doposud dobrý vývoj hospodaření. Ve střednědobém horizontu se ovšem očekává růst konkurence i tlak ze strany regulace. Růst dluhopisových výnosů v ČR pak vede k vyšší diskontní míře (odhad bezrizikové míry byl zvýšen z 2,0% na 2,5%).

 

Společnost za posledních dvanáct měsíců dokázala více než nahradit negativní dopad zrušení roamingu v EU růstem tržeb z mobilních dat a nákladovými úsporami. Čistý přírůstek zákazníků se zlepšil díky novým produktovým balíčkům (O2 spolu) a díky rostoucímu zájmu o „fixní LTE“.

My nicméně očekáváme od poloviny příštího roku zvýšenou konkurenci ze strany spojeného Vodafone s UPC. Tímto spojením vznikne třetí plnohodnotný konvergovaný operátor (mobilní+pevné služby) a lze očekávat uvedení nových balíčků služeb s dopadem na efektivní cenu fixního internetu i kabelové či IP televize. Potenciální regulace velkoobchodních cen mobilních dat je pak rizikem pro tento růstový segment. ČTÚ identifikoval velkoobchodní trh s mobilními daty jako vhodný k ex ante regulaci a jeho názor neodmítly ani unijní orgány. Regulace by mohla zlevnit nabídku virtuálních operátorů a postupně tak tlačit na ceny v rezidenčním segmentu. Poptávka po pevné internetové připojení přes xDSL klesá a tento trend by měl akcelerovat s rostoucí popularitou fixního LTE a kvůli plánovaným masivním investicím konkurenčního T-

Mobile do optických vláken (400 až 600 mil. Eur během pěti let). Zatímco v xDSL je O2 ČR (resp. CETIN) dominantní, fixní LTE ve většině lokalit nabízí prakticky všichni tři mobilní operátoři.

 

O2 ČR v současné době výrazně investuje do programového obsahu O2 TV, takže jsme zvýšili naše odhady investic. V tomto segmentu ale také očekáváme růst konkurenčních tlaků od Vodafone/UPC. Ve hře jsou navíc od roku 2020 platby za nájem 5G sítí od CETINu (nejsou zatím zahrnuty v našich odhadech).

Trh se také obává potenciálního spojení O2 ČR se středoevropskými aktivy Telenoru, která nedávno koupila mateřská PPF. V případě takového spojení a přesunu akvizičního dluhu (2,8 mld. Eur) na novou entitu by se jeho zadlužení zvýšilo na 3,7x čistý dluh/EBITDA.

Odhadujeme, že O2 ČR bude v příštích třech letech vyplácet stabilní dividendu 21 /akcii (asi 8% dividendový výnos, zatímco průměrný cash flow výnos odhadujeme jen okolo 6%). Možné spojení O2 ČR s aktivy od Telenoru vidíme pro výplatu dividend jako riziko.


Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688