Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.10.2018 09:09:44

Dnešní prázdný kalendář nevylučuje volatilitu na trzích (Ranní zpráva z finančního trhu)

Kalendář je dnes prázdný, a to jak v globální ekonomice, tak na středoevropských trzích. Bude dobré sledovat vývoj na scéně italských rozpočtových plánů, kde včera po smírném návrhu postupného snižování deficitů zavládl klid. Včerejší lehce slabší PMI i jestřábí výstup prezidenta Fedu však v jinak všeobecně dobré náladě poslaly euro do ztrát. Také dnes se tržní vývoj může chytat příslovečného stébla a reagovat i na jindy marginální události.

Indikátory PMI i americký Fed poslaly euro do ztrát

Ujištění, že italská vláda plánuje postupné snižování deficitu směrem ke 2 % v roce 2021, přineslo na trhy mír. Optimistickou náladu dokreslil tanec Theresy Mayové na konferenci britské konzervativní strany, kde poté premiérka předvedla i sebevědomý rétorický výkon. Dohodu o Brexitu chce mít schválenou parlamentem na začátku prosince, a nebojí se případné tvrdé formy rozchodu.

Euro mělo ze začátku dne tendenci posilovat, postavily se mu ale do cesty o něco slabší indikátory PMI. Jeho obě složky se však nadále nacházejí lehce nad dlouhodobým průměrem, a naznačují mezičtvrtletní tempo růstu HDP v blízkosti 0,5 %. Nečekaně silný index ISM ve Spojených státech a optimistický projev šéfa amerického Fedu Jeroma Powella pak vyslaly kurz dolaru do výšin vůči většině měn, čímž dále trpělo i euro. Ve zbytku dne proto evropská měna spíše ztrácela, oproti dolaru nakonec odepsala celé jedno procento a dotkla se úrovně 1,146 USD/EUR.

Polští centrální bankéři nezklamali a sazby nemění

Podle očekávání zůstala měnová politika polské centrální banky beze změn. Její představitelé budou vyčkávat na novou listopadovou prognózu makroekonomického, a zejména cenového vývoje. Tamní inflace přitom v pondělí spíše zklamala, když ukázala cenový růst o 1,8 %, tedy nadále hluboko pod 2,5% cílem. Ještě slabší je podle odhadů jádrová inflace, ta se nachází pod jedním procentem. Výraznější zrychlení cenového růstu čekáme až ve druhé polovině příštího roku, kdy také polská centrální banka přikročí k růstu sazeb.

I středoevropské měny se včera oklepaly z předchozích italských šoků a zpočátku dne vyrazily směrem k růstu. Nezastavily je mírně slabší evropské indikátory PMI ani v průběhu dne slábnoucí kurz eura. Koruna tak smazala část svých ztrát z předchozího týdne, přidala 10 haléřů a odpoledne se dostala pod 25,70 CZK/EUR. Do dnešního obchodování však již opět vstupuje na hodnotě 25,75 CZK/EUR. Posiloval i maďarský forint, který přidal 0,2 procenta a na posledním místě pomyslných středoevropských závodů skončil zlotý, který kvůli opatrnosti centrálních bankéřů ke konci dne opět spíše oslaboval.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688