kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Komodity  |  03.10.2018 09:40:20

Kryptoměny již mohou vynášet i úroky. Můžete půjčit své mince někomu jinému


Compound, firma sídlící v San Franciscu, vyvinula platformu, která má vytvořit trh s úrokovými sazbami pro kryptoměny. Compound, stejnojmenný protokol peněžního trhu, který běží na blockchainu Ethereum, umožní vlastníkům kryptoměn půjčit své mince, které právě nepotřebují, zájemcům, kteří je poptávají, a vytvoří tak trh pro aktuálně nevyužité virtuální měny.

„Blockchainová aktiva jsou nová a vzrušující, ale postrádají nejzákladnější finanční infrastrukturu – efektivní úrokové míry,“ uvedl ve svém blogovém příspěvku Robert Leshner, zakladatel a ředitel firmy Compound. Protokol Compound dokáže propojit jednotlivé úrokové míry lépe než lidé. Jakmile bude mince nabídnuta k zapůjčení, stane se zaměnitelným zdrojem. To rovněž umožní uživatelům stáhnout své mince z nabídky kdykoli budou chtít. „Můžete si minci vypůjčit na šest hodin a zaplatit šestihodinový úrok. Můžete zapůjčit minci na dvě hodiny a vydělat si dvouhodinový úrok,“ popisuje fungování systému Leshner.

Běžná úroková míra, kterou budou dlužníci platit zapůjčitelům, je určována algoritmem založeným na poptávce. Jak však firma uvedla, zpočátku úrokovou míru stanoví sama, než tržní síly samy nastaví rovnováhu. Ovšem očekává, že věřitelé získají roční úrokovou míru někde mezi 5 % až 10 %. Vzniklý úrok je svázán s cenou aktiva platnou v okamžiku, kdy bylo odesláno na platformu Compound. Jakékoli následné změny v hodnotě tohoto aktiva jsou rizikem, které nese zapůjčitel aktiva – tedy ta strana obchodu, která je stále vlastníkem tohoto aktiva. Úrok je vyplácen „v naturáliích,“ tedy v té měně, která je půjčována.

Zpočátku budou tímto protokolem podporovány čtyři kryptoměny: ethereum, 0x, basic attention token a augur. Později chce firma přidat ještě stablecoin navázanou na americký dolar.

Firma očekává, že mezi těmi, kdo budou své mince půjčovat, budou individuální a poloprofesionální investoři, kteří každý výnos, který získají ze svých kryptoměn, budou považovat za smysluplný. Naopak mezi těmi, kdo si budou kryptoměny vypůjčovat, budou především sofistikovaní institucionální investoři, kteří budou chtít využít možnosti navýšené páky nebo možnosti vsadit si proti aktivu – tedy shortovat ho. „Ať jde o akcii nebo kryptoměnu, musíte si ji nejdříve půjčit, než ji můžete shortovat,“ říká Leshner. A připomíná také rizika, která se k protokolu vztahují a nazývá je „existenčními“ riziky. Zahrnují riziko zániku mince, riziko odstranění mince z blockchainu Ethereum a riziko potenciálního forku.

Finanční prostředky na financování tohoto projektu poskytly společnosti Andreessen Horowitz, Polychain Capital a Bain Capital Ventures.

The post Kryptoměny již mohou vynášet i úroky appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688