Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  27.09.2018 09:18:56

Dnes je poslední den dostupnějších hypoték (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Dnes je poslední den, kdy jsou hypoteční úvěry dostupné za mírnějších podmínek. Velká změna přijde od pondělí.

Evropské akcie by mohly na počátku seance zamířit výše.

Dnešek je na ekonomické události méně zajímavý než včerejšek, kdy zasedaly centrální banky a zvyšovaly úrokové sazby. V eurozóně se dočkáme spotřebitelské důvěry, která si mírně pohorší, i tak ale vyhlídky zůstávají příznivé. Německo zveřejní hodnoty inflace, která by měla mírně vzrůst. Ve Spojených státech budou k dispozici statistiky objednávek dlouhodobé spotřeby.   http://bit.ly/Kofola_coverageCZ

Včera jsme zahájili pokrývání akcí společnosti Kofola ČeskoSlovensko s nákupním doporučením a cílovou cenou 484 CZK za akcii. Více informací naleznete na http://bit.ly/Kofola_coverageCZ.

Société Générale ponechala nákupní doporučení pro akcie polské banky Bank Millennium a současně snížila doporučení na Držet pro německou automobilku BMW.

Obchodování na zámořských trzích

Včerejší obchodování na americkém akciovém trhu i přes zahájení v zelených číslech nakonec skončilo ve ztrátách. I přes očekávané zvýšení úrokových sazeb Fedem vedl jejich růst k poklesu akciových trhů. Americký prezident Donald Trump na včerejším zasedání OSN ohlásil uzavření obchodní dohody s Jižní Koreou a započetí jednání s Japonskem. Nicméně negativně hovořil o probíhajících jednáních s Kanadou, která by měla vyústit v náhradu dohody NAFTA. Vzhledem k tomu, že je stanoven termín pro finalizaci jednání již na konec tohoto týdne, tak se šance na úspěšné vyřešení celé situace snižují. Spojené státy ale mají připraveno záložní řešení, a to že uzavřou dohodu pouze s Mexikem, které je již připraveno po dřívějších jednáních. Průmyslový Dow Jones ztratil 0,4 %, S&P 500 snížil svoji hodnotu o 0,3 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 %. Nejméně se dařilo finančním institucím (-1,3 %), naopak nejlépe si vedli výrobci luxusního zboží (+0,3 %).

V asijsko-pacifickém regionu se většina trhů nachází ve ztrátách. Ty se pohybují až do výše 1,1 % v případě Číny. Naopak se jihokorejským trhům, které posilují o 0,6 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 1 %, se nejhůře vede technologickým firmám, jež ztrácejí 2,1 %. Zisky se podařilo vybojovat jedinému sektoru, a to výrobcům luxusního zboží, kteří posilují o 0,2 %.

Bankovní sektor

Končí doba dostupných hypoték. Od října, tedy od pondělí, začínají platit přísnější pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů. Celkový výše všech úvěrů žadatele nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně splátka úvěru nesmí převýšit 45 % jeho čistého měsíčního příjmu. Tato nová pravidla by na základě údajů České bankovní asociace o poskytnutých úvěrech za loňský rok vyřadila přibližně 20 % všech žadatelů. Navíc ČNB včera opět zvýšila základní úrokovou sazbu – již počtvrté v tomto roce. Hypoteční úvěry se již od dubna drží na průměrné sazbě kolem 2,5 % a neodrážejí tak poslední troje zvýšení úrokových sazeb ČNB. Dá se předpokládat, že banky postupně přistoupí ke zdražování hypotečních úvěrů. Doposud totiž využívaly snadnějšího přístupu k hypotékám a snažily se přilákat co nejvíce klientů. To se však změní již od pondělí.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.03.2024Poslední obchodní den prvního čtvrtletí (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.07.2020Den nezávislosti dnes zavírá americký trh (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688