Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.09.2018 09:18:59, aktualizováno 30.09.2018 09:00:45

Představitelé ECB začínají zpívat jestřábí píseň (Ranní zpráva z finančního trhu)

 

Prezident ECB M. Draghi včera zamíchal kartami, když připustil, že tlaky na jádrovou inflace v eurozóně se stupňují. Euro na jeho řeč reagovalo pozitivně a na chvíli se ocitlo na nejsilnější úrovni od května. Dnešní statistiky ukáží, že francouzská podnikatelská důvěra se drží stále vysoko. Data z polského trhu práce potvrdí, že tamní trh je nadále napjatý, což se odrazí v dalším poklesu už tak rekordně nízké nezaměstnanosti.

Podnikatelská důvěra ve Francii opět na vzestupu

Francouzský indikátor INSEE podnikatelského klimatu i přes srpnový pokles zůstal nad svým dlouhodobým průměrem. Vzhledem k tomu, že pomalejší ekonomický růst v první polovině roku byl způsoben především jednorázovými faktory, je podle ekonomů SG pravděpodobné, že indikátor podnikatelské důvěry v následujících měsících opět poroste. Bude tak indikovat růst francouzské ekonomiky ve výši 0,5 % q/q ve třetím čtvrtletí.

Prezident Draghi podpořil euro

Euro si včera sáhlo na 1,181 USD/EUR, tedy na nejsilnější úroveň od května letošního roku. K posílení ho motivovala řeč prezidenta ECB M. Draghiho, který vystoupil před Evropským parlamentem. Po dlouhé době, a poprvé tento rok, se Draghi vyjádřil, že inflace v eurozóně je na vzestupu. Je tažená především jádrovou inflací, která je stabilní a v následujících měsících ještě poroste. Pomáhat ji k tomu bude utahující se trh práce v eurozóně, který tvoří tlaky na růst mezd. ECB tedy nebude nic bránit ve zvyšování sazeb příští rok, poté co letos v prosinci ukončí program nakupování aktiv. Dnes má ještě možnost vyjádřit se k měnové politice ECB její představitel B. Coueré a hlavní ekonom P. Praet, který je znám svým spíše jestřábím postojem. 

Polské výrobce trápí nedostatek zaměstnanců

Polská nezaměstnanost v srpnu podle ekonomů SG opět poklesla o 0,1 pb a pod 6 % zůstane až do konce roku. Současný pracovní trh komplikuje situaci výrobcům, kteří mají problém najít vhodné zaměstnance. Rekordně vysoký podíl firem reportuje nedostatek pracovní síly, což vede k růstu volných míst. Tato situace, podobně jako v ostatních zemích regionu, vytváří tlak na růst mezd a platů, což v dlouhodobějším horizontu vytváří riziko k inflačnímu výhledu.

Konjunkturální výzkum korunu nepodpořil, euro ji pomohlo ztráty zkorigovat

Důvěra v domácí ekonomiku v září vzrostla v obou složkách, jak mezi podnikateli, tak i spotřebiteli. Spotřebitelská důvěra vzrostla poprvé po třech měsících a stále se drží poblíž své maximální úrovně. Důvěra v průmyslu zůstala meziměsíčně nezměněná, firmy se nadále potýkají s nedostatkem pracovní síly a kapacitními limity. Statistika ČSÚ však neměla na kurz koruny vliv. Česká měna během dne oslabovala, když atakovala hranici 25,65 CZK/EUR. V druhé části dne ale koruna zkorigovala, podpořil ji skokový pohyb eura poté, co prezident M. Draghi vystoupil v parlamentu. Česká měna tak zakončila obchodování tam, kde v pondělí ráno začala, tedy na 25,61 CZK/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688