Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  24.09.2018 23:14:08

24. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie na začátku týdne převážně oslabily. Důvodem bylo zahájení platnosti nových cel v rámci obchodní války mezi USA a Čínou. Investoři také čekají, že americká centrální banka ve středu zvýší hlavní sazbu. Technologickému indexu se nakonec podařilo ztráty smazat, hlavně díky akciím Applu.

Index Dow oslabil o 0,68 % na 26 562,05 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,35 % na 2 919,37 bodu, ale index technologického trhu Nasdaq Composite nakonec stoupl o 0,08 % na 7 993,25 bodu. Index volatility VIX stoupl o 4,45 % na 12,20 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o dva bazické body na 3,08 %. Kryptoměny ztrácely, bitcoin zhruba procento a ethereum bezmála čtyři.

V pondělí začala platit americká cla na zboží z Číny v hodnotě 200 miliard USD a odvetná cla Číny na americké zboží v hodnotě 60 miliard USD. O víkendu navíc Čína zrušila účast na připravovaných jednáních s USA. I kvůli tomu oslabilo 7 z 11 dílčích sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500. Největší ztráty zaznamenal průmyslový sektor, na který zřejmě nejvíce dopadnou nová cla (Caterpillar -1,52 %, Boeing -1,14 %).

S&P 500 OPTIKOU TECHNICKÉ ANALÝZY

Investoři také nervózně reagovali na politické dění. Rod Rosenstein, zástupce ministra spravedlnosti, totiž údajně zvažuje rezignaci (podle Bloombergu ji dokonce již podal). Podle zdrojů obeznámených se situací očekával odvolání. Zpráva rozviřuje již tak neklidnou hladinu před volbami do Kongresu.

Oznámení obchodní dohody s Jižní Koreou přišlo až po skončení obchodování, tato pozitivní zpráva se tak do burzovních výsledků nepromítla. Podle analytiků právě alternativní obchodní partneři USA, jako je právě Korea, mohou v dalších kvartálech těžit z obchodních sporů Spojených států s Čínou.

V úterý začíná dvoudenní zasedání guvernérů Fedu. Analytici jsou přesvědčeni, že centrální banka zvýší úroky, a tak v pondělí na trhu ztrácely také společnosti citlivé na sazby, například úvěrové a realitní firmyDařilo se naopak energetickému odvětví, a to díky zdražování ropy (ExxonMobil +1,68 %).

V plusu zakončily seanci také nové odvětví komunikačních služeb a technologický sektor. Akcie Applu (+1,44 %) smazaly úvodní ztráty. Na produkty firmy se zatím nevztahují cla, napsala agentura Reuters.

ČÍNSKÉ ZÁJMY V ASII: NA ŘADĚ JE PÁKISTÁN

V rámci indexu S&P 500 se poprvé objevilo zmíněné odvětví komunikačních služeb. Přehlednou sérii grafů a tabulek k tomu nabídla například společnost Bespoke Investment Group.

Euro posilovalo a vůči dolaru stouplo až na nejvyšší úroveň za tři měsíce. Podpořil je projev šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, který posílil naději, že by banka mohla ještě letos ukončit program nákupů dluhopisů. Draghi uvedl, že vidí rázné oživení inflace v eurozóně, což podporuje rozhodnutí ECB opustit program odkupu aktiv.

Euro těžilo rovněž z vyřešení krize kolem šéfa civilní tajné služby v Německu, která ohrožovala pozici vlády kancléřky Angely Merkelové. Ke konci obchodování však evropská měna vůči dolaru své zisky smazala a uzavřela beze změny.

V závěru obchodování dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,1 % na 94,26 bodu. Kurz eura vůči dolaru zůstal téměř beze změny na 1,1747 USD, k jenu dolar posílil o 0,2 % na 112,78 JPY a euro vůči jenu vzrostlo o 0,2 % na 132,49 JPY.

Nejlépe si vedla libra, která překonala otřes způsobený pátečním projevem ministerské předsedkyně Theresy Mayové a reakcemi na mizivý vývoj vyjednávání o podmínkách brexitu, kvůli nimž hodnota libry rychle klesala.

Ceny ropy stouply o více než dvě procenta na nejvyšší úroveň za čtyři roky. Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších předních producentů ropy na nedělním setkání v Alžírsku totiž rozhodli, že její těžbu zatím nebudou zvyšovat. Severomořská ropa Brent se tak přehoupla přes hranici 80 dolarů za barel.

Členové OPEC a další významné ropné producentské státy v čele s Ruskem se v neděli rozhodli nepřistoupit na požadavek amerického prezidenta Donalda Trumpa snížit ceny ropy. Po setkání v alžírském hlavním městě Alžíru vydali společné prohlášení, ve kterém hovoří o "vcelku zdravém vztahu mezi nabídkou a poptávkou".

"Je stále zřejmější, že kvůli producentům, kteří se zdráhají těžbu zvýšit, bude trh v příštích třech až šesti měsících čelit nedostatku nabídky, což se bude muset vyřešit prostřednictvím vyšších cen," řekl analytik z BNP Paribas Harry Tchilinguirian.

Další podporu dostává ropa díky plánovaným americkým sankcím proti Íránu, třetímu největšímu producentu suroviny v rámci OPEC. Samy americké zásoby ropy jsou navíc na nejnižší úrovni od začátku roku 2015. Analytici očekávají, že cena ropy se v nadcházejících měsících vyšplhá až nad 90 dolarů za barel. Začátkem příštího roku by se podle nich mohla pohybovat kolem sta dolarů za barel.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688