Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek Foto: MSP

Kněžínek nevyhoví návrhu advokátů a nezažaluje Zadehova soudce

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se rozhodl, že nepodá kárnou žalobu na brněnského soudce Michala Kabelíka, který řeší jednu z kauz podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Na dotaz to dnes uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Návrh na zahájení kárného řízení podala Česká advokátní komora (ČAK), podle níž soudce zásadním způsobem porušil právo na Zadehovu obhajobu.

„Pan ministr se rozhodl, že kárný návrh proti soudci nepodá, a toto stanovisko sdělil i České advokátní komoře,“ sdělil Řepka bez dalších podrobností.

Zadeh čelí u brněnského krajského soudu obžalobě za ošizení státu o 2,5 miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Druhá obžaloba, o níž rozhoduje předseda senátu Městského soudu v Brně Kabelík, se týká toho, že podnikatel údajně ovlivňoval svědky.

Advokáti vyčítali soudci Kabelíkovi, že předal ke znaleckému zkoumání Zadehův tablet, jenž podle nich obsahoval jednak komunikaci s podnikatelovými obhájci, jednak i dokumenty ryze soukromé povahy, které neměly žádnou souvislost s trestním řízením. Tento krok ČAK označila jako „velmi závažný, nedůstojný, nepochopitelný a zásadně nepřijatelný“. Soudce podle komory porušil jak právo na obhajobu, tak i právo na spravedlivý proces a na nerušený soukromý a rodinný život.

Kabelík dříve v Českém rozhlasu Radiožurnálu odmítl jakékoliv pochybení. Vytřídění komunikace s obhájci nebo soukromých materiálů podle něj nebylo technicky možné, a navíc by ani nemělo oporu v zákoně.

(čtk)