Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  21.09.2018 13:25:51

Vývoj na devizovém trhu ve 38. týdnu (17.9.-21.9.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Ceny průmyslových výrobců v srpnu vzrostly o 0,1 % m/m a 3,3 % r/r
EZ - Spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly o 0,2 % m/m a 2,0 % r/r
EZ - Kompozitní index nákupních manažerů PMI v září poklesl na 53,3 ze srpnových 54,5 bodu
PL - Průmyslová produkce v srpnu zpomalila na 5,0 % r/r z červencových 10,3 % r/r

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Zasedání bankovní rady České národní banky
DE - Index podnikatelského kliamtu Ifo (září)
PL - Index spotřebitelských cen (září) - předběžný odhad
US - Zasedání Americké centrální banky (Fed)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna vůči euru sice v první polovině tohoto týdne dále mírně posilovala a dostala se těsně nad hladinu 25,40 CZK/EUR (čtyřměsíční korunové maximum), avšak během středečního odpoledne a čtvrtku koruna velkou část předchozích zisků odevzdala a obchodování se přesunulo nad hladinu 25,50 CZK/EUR. Česká měna nedokázala ve čtvrtek využít pozitivního vývoje na finančních trzích a oslabení dolaru na měnovém páru EURUSD.
  • Tento týden nebyl příliš bohatý na domácí makroekonomická data. V pondělí byla sice zveřejněna srpnová data o vývoji cen výrobců (rychlejší růst cen v průmyslu a ve stavebnictví) a červencová o vývoji cen v zahraničním obchodu, avšak tyto statistiky se do kurzu koruny nijak nepromítly. Žádných zásadnějších komentářů jsme se nedočkali ani od členů bankovní rady České národní banky (ČNB), když navíc od středy začala pro centrální bankéře platit mediální karanténa během které se nemohou vyjadřovat k měnové politice.
  • Příští týden bude mít sice jen čtyři pracovní dny, avšak zároveň přinese velmi zajímavou událost v podobě středečního zasedání bankovní rady ČNB. Po statistikách z prvního poloviny v září v kombinaci s projevy členů bankovní rady (J. Rusnok, M. Hampl, V. Benda) je zvýšení úrokových sazeb téměř jistotou. Pokud ČNB sazby zvýší, bude se jednat již o jejich třetí zvýšení v řadě. Vzhledem k tomu, že růst sazeb je trhem z velké části očekáván, tak velmi důležité bude, zda ČNB naznačí zda do konce letošního roku přikročí ještě k jednomu utažení měnové politiky skrz sazby, či nikoliv. Hodně v tomto směru bude záviset na kurzu koruny a jejím vývoji ve 4. čtvrtletí. Čím silnější kurz koruny (prognóza ČNB pro 4. čtvrtletí 25,30 CZK/EUR), tím nižší pravděpodobnost, že ČNB ve 4. čtvrtletí ještě jednou sazby zvýší. A to samé platí i naopak.


Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Koruna vůči polskému zlotému během tohoto týdne mírně oslabila a obchodování se od hladiny 5,90 přesunulo o pár haléřů výše k 5,95 CZK/PLN. I pro polskou měnu ve druhé polovině týdne platilo, že nebyla schopna využít pozitivní nálady na finančních trzích a vůči euru významněji posílit.
  • Zatímco tento týden byl z pohledu českých makroekonomických statistik chudý, tak v Polsku byla zveřejněna celá řada důležitých makroekonomických dat. V úterý byla nejprve zveřejněna mírně slabší srpnová čísla z pracovního trhu v podobě nižšího růstu zaměstnanosti (3,4 % r/r) a mezd v soukromé sféře (6,8 %r/r). Co se týká mezd, tak se velmi pravděpodobně jedná jen o dočasné zvolnění, když v závěru letošního roku lze očekávat s ohledem na pracovní trh tlak na akceleraci mzdového růstu.
  • Ve středu byla zveřejněna srpnová čísla z průmyslu a stavebnictví. Stavební produkce jede letos v Polsku na plné obrátky, což potvrdil i srpen (20,0 % r/r), zatímco průmyslová produkce ve stejném měsíci zpomalila na 5,0 % r/r. Další měsíce by měly přinést zpomalení jak průmyslové, tak stavební produkce. Z předstihových ukazatelů v Polsku i v eurozóně (např. PMI) je zřejmé, že průmysl přepne na nižší obrátky. Co se týká stavebnictví, tak Polsko trápí podobný problém jako ČR, kterým je nedostatek pracovníků v tomto sektoru.


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se v tomto týdnu dařilo společné evropské měně, když se ve čtvrtek ráno krátce dostala na hladinu 1,18 USD/EUR. Jedná se o nejsilnější hodnoty eura od poloviny června.
  • důvodech, které stály za posílením eura, lze jen spekulovat. V tomto týdnu nebyla zveřejněna žádná makroekonomická data nejvyššího významu, rovněž Americká centrální banka (Fed) zasedá až příští týden. Že by dolar oslabilo oficiální uvalení cel na dovoz čínského zboží ve výši 200 mld. eur a následné reciproční opatření ze strany Číny na dovoz amerického zboží v objemu 60 mld. dolarů podle mě rovněž není příliš pravděpodobné, když na tyto kroky byly trhy připraveny. Nejpravděpodobnějším důvodem oslabení dolaru je tak podle mě jeho překoupenost z posledních měsíců a tím pádem i nutnost korekce na o něco slabší hodnoty. Rovněž, jak jsem již několikráte avizoval, americká ekonomika vykazuje tak silná čísla, že je v podstatě již není možné překonávat a v nadcházejících čtvrtletích je naopak nezbytné počítat se zvolněním americké ekonomiky.
  • Americká centrální banka (Fed) sice zvyšuje úrokové sazby, ale zároveň se přibližuje tzv. neutrálním sazbám (kolem 3 %). To sice neznamená, že Fed nemůže jít se sazbami dále nad neutrální úroveň, ale tempo zvyšování sazeb již pravděpodobně nebude tak rychlé. V příštím roce by navíc měl být dokonán definitivní obrat cyklu měnové politiky v eurozóně a divergence mezi nastavením měnové politiky v USA a eurozónu by tak měla být zastavena.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688