Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.09.2018 16:01:24

Ztělesnění chtíče a strachu: Jízda marihuanového Tilray na horské dráze nekončí

Během doposud asi nejšílenějšího obchodního dnu formujícího se marihuanového sektoru vzaly akcie firmy Tilray investory na horskou dráhu, která dala vzpomenout kryptoměnové horečce ze začátku letošního roku nebo vrcholu dotcomové bubliny. Výrobce konopných produktů svou hodnotu v intradenním obchodování nejprve téměř zdvojnásobil, jen aby veškeré zisky o chvíli později ztratil. S tím se ovšem investoři nespokojili a těsně před uzavřením trhů vyhnali titul do čtyřicetiprocentního zisku.

Některé tituly sice v nedávné době předvedly zapamatováníhodné pohyby, za zmínku stojí seance Tesly v období, kdy se hovořilo o jejím stažení z burzy. Včerejší události jsou však něco jiného. „Je to skoro, jako by všichni chtěli promítnout svůj strach a chtíč skrze jedinou entitu,“ říká Michael Antonelli, obchodních s cennými papíry a ředitel společnosti Robert W. Baird & Co. „Byla zábava to sledovat. Pro konopí to teď je divoký západ. Rozhodně to ale není věc, po které by sáhli institucionální investoři.“

Celkový objem zobchodovaných akcií Tilray včera dosáhl 6,5 miliard dolarů, pouze Amazon – společnost se 47x vyšší tržní valuací – se obchodoval víc.

„Tohle chování velmi připomíná doby internetové bubliny,“ říká Michael O’Rourke, hlavní tržní stratég ve firmě JonesTrading. “Formující se sektor, společnost vnímaná jako jeho první vlaštovka, malý počet free float akcií a trocha mediálního šílenství je pro investory nebezpečnou kombinací,” dodává O’Rourke.

Rovnou začátek obchodování udal firmě Tilray hybnost pro zbytek dne, když její akcie vystřelily v předobchodní fázi vzhůru o 40 procent poté, co generální ředitel společnosti vnadil investory plány na proniknutí na mezinárodní trhy po uvolnění zákonů o kontrole marihuanových produktů a možnými partnerstvími se společnostmi vyrábějící spotřebitelské zboží.

Po otevření trhů optimismus neutuchal, naopak se na sociálních sítích rozšířila zpráva, že private equity fond Privateer Holdings, za kterým stojí miliardář a investiční guru Peter Thiel, vlastní 76 procent Tilray. V tu dobu se do miliardářského klubu dostala již i trojice zakladatelů Tilray.

Zpráva zafungovala jako spouštěč dalších pohybů. Tilray připsal během 15 minut dalších 25 procent na denní maximum 300 dolarů. Vzápětí se však vydal volným pádem dolů a během dvou minut spustil automatické pozastavení obchodování, mechanismus zabraňující cenám vymknout se kontrole předtím, než mají investoři čas zjistit, jestli je daný pokles ospravedlnitelný.

Po opětovném spuštění obchodování vystřelily akcie vzhůru, spouštějíce další automatické přerušení. Následující obnovení poslalo akcie opačným směrem a spustilo další time-out. Prodávající si počkali a poslali Tilray k hranici 151 dolarů, čímž vymazali téměř veškeré intradenní zisky a sepnuly další z řady obchodních přerušení. Nyní to ale byli marihuanoví býci, kteří byli připraveni a poslali během šesti minut akcie Tilray vzhůru o 63 dolarů na zavírací cenu 214,06 dolaru.

„Zanechalo to za sebou spoustu mrtvých jak s long tak s short pozicemi,“ uzavírá Dave Lutz ředitel JonesTrading.

Nový den Tilray otevírá v podobném duchu, když po raketovém 12% zisku zvolnil na +5 %, jen aby se vrátil k 10% růstu.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Akcie a dluhopisová horská dráha Patria (Patria Finance)
26.10.2021Jízda na horské dráze (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.09.2018Argentinská horská dráha pokračuje a jen tak neskončí Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688