Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.09.2018 23:36:50

19. září: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy uzavřely středeční obchodování převážně růstem, protože polevily obavy investorů z obchodní války, ztrátu vykázal pouze index technologického trhu Nasdaq Composite. Největší zisky zaznamenaly na burze díky růstu výnosů státních dluhopisů akcie finančních firem. Na devizovém trhu mírně oslaboval dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, připsal 0,61 % a obchodování uzavřel na 26 405,76 bodu a je nejvýše od konce ledna. Širší index S&P 500 stoupl o 0,13 % na 2 907,95 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,08 % na 7 950,04 bodu. Index volatility VIX klesl o 8,13 % na 11,75 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé dva bazické body na 3,06 %. Nejsledovanější kryptoměny přidaly okolo procenta.

Výnos desetiletého amerického dluhopisu se vyšplhal na čtyřměsíční maximum. To povzbudilo akcie velkých amerických bank Goldman Sachs (+2,92 %), JPMorgan Chase (+2,90 %), Citigroup (+3,31 %) a Bank of America (+2,62 %). Podle analytika Matta Forestera z Lockwood Advisors přistoupí americká centrální banka již příští týden k dalšímu zvýšení základní úrokové sazby.

Ztrátu 0,3 % vykázal technologický sektor. Podepsala se na tom především společnost Microsoft (-1,33 %). Její akcie uzavřely se ztrátou, přestože ohlásila nárůst čtvrtletní dividendy o desetinu. Zvýšení bylo podle Morgan Stanley nižší než růst provozních příjmů technologické firmy.

Akcie Amazonu odepsaly 0,75 %. Firma zvažuje otevření až tří tisíc bezhotovostních obchodů. Zpráva v závěru seance poslala níže například cenné papíry Walmartu (-0,20 %).

10 LET PO LEHMANECH: CO ZPŮSOBILO POSLEDNÍ FINANČNÍ KRIZI, ZPŮSOBÍ I TU PŘÍŠTÍ

Na devizovém trhu oslaboval americký dolar vůči euru, ale i k australskému dolaru, k němuž se propadl na téměř třítýdenní minimum. Australský dolar je považovaný za barometr náklonnosti investorů k rizikovým obchodům. Krátce po 22.00 SELČ ztrácel dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, 0,11 % na 94,54 bodu. Euro k dolaru přidávalo asi 0,1 % na 1,1675 USD. Australský dolar si k americkému dolaru připisoval zhruba 0,7 % na 0,7267 USD.

Nebyla zveřejněna žádná důležitá statistika, finanční trhy se tak vyrovnávaly pouze s oznámením nových americko-čínských cel. Pozornost se soustředila také na závěry zahájeného dvoudenního neformálního summitu Evropské unie v Salcburku a na pokrok v jednání o vystoupení Británie z EU.

V ČEM TAKÉ JE AMERIKA JINÁ?

Ceny ropy rostly. Přispěla k tomu zpráva o vývoji zásob ropy a benzínu v USA. Trh je také stále nervózní kvůli očekávanému poklesu dodávek z Íránu v reakci na americké sankce.

Americký úřad pro energetické informace EIA uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu klesly o 2,1 milionu barelů. Zásoby se snížily již pátý týden za sebou a jsou nyní nejnižší od února 2015. Zásoby benzínu se propadly o 1,7 milionu barelů, zatímco analytici čekali pokles jen o 100 000 barelů. To ukazuje, že poptávka po benzínu zůstává vysoká i po hlavní letní motoristické sezóně.

V úterý ropa zdražila v reakci na zprávy z médií, že Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, považuje za bezproblémovou cenu ropy nad 80 USD. To naznačuje, že se nebude snažit zvýšit těžbu, aby se ceny ropy snížily.

Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední světoví producenti v čele s Ruskem se mají setkat v Alžírsku 23. září. Budou jednat o tom, jak se podělí o navýšení těžby, kterým chtějí vyrovnat propad dodávek z Íránu, napsala agentura Reuters.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688