Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.09.2018 16:56:24

Franklin Templeton: Tři události v Evropě, které vám v létě možná unikly


Červenec a srpen jsou na evropských trzích tradičně klidnějšími měsíci, neboť obchodníci mívají pauzu. Což neznamená, že se všechno úplně zastaví. Kola obchodování se už znovu roztáčejí. Šéf oddělení pro Evropský fixní výnos ve společnosti Franklin Templeton David Zahn připomíná několik událostí, které během léta mohly uniknout pozornosti.

Takzvaný „útěk do kvality“, čili přesun z rizikových pozic do méně rizikových nástrojů, tlačí výnosy z evropských jádrových dluhopisů na nereálné úrovně. V tradičně klidném období - kolem poloviny srpna - se objevily obavy z turecké krize, což vyvolalo některé emotivní komentáře a určité kolísání aktiv nově vznikajících trhů.

Zdálo se nám, že ekonomický výpadek se týká hlavně Turecka, a nárazový efekt na finanční trhy a ekonomiky Evropské unie vnímáme jako velmi malý. Jedna nebo dvě konkrétní evropské banky měly určitou expozici vůči turecké liře, ale o těchto bankách je všeobecně známo, že mají dost kapitálu na to, aby si poradily s jakýmkoli problémem. Riziko nákazy evropského finančního sektoru nám připadá zanedbatelné.

Investoři jdou cestou „risk-off“

Rozruch kolem situace v Turecku odstartoval mezi některými investory sentiment „risk-off“ a odliv kapitálu od rizikových investic do bezpečnějších přístavů. Averze vůči riziku vedla během několika uplynulých měsíců ke snížení výnosů z jádrových evropských dluhopisů. Zejména 10letý německý bund zaznamenal v polovině srpna pokles na 0,30 %. Velmi nízké výnosy z německých dluhopisů nám nedávají smysl, když vezmeme v potaz makroekonomické pozadí v eurozónějádrová inflace se pohybuje stále kolem 1 % a celková inflace kolem 2 %.

Zdá se, že program odkupu aktiv Evropské centrální banky (ECB) by mohl koncem roku skončit. To by podle našeho názoru mělo udržet nějaký limit na výnosech z evropských dluhopisů. Přesto očekáváme, že výnosy z německého 10letého dluhopisu se zvýší nejméně na 0,70 % až 0,80 %, což by stále odráželo určitou zabudovanou rizikovou prémii.

Bank of Japan nenápadně tlumí

Jedna z potenciálně nejzajímavějších událostí pro evropské dluhopisové trhy během léta probíhala paradoxně daleko od Evropy – v Japonsku.

Zatímco se zdá, že ECB začne koncem roku postupně ukončovat program kvantitativního uvolňování, Bank of Japan (BoJ) bude pravděpodobně poslední bankou zapojenou do odkupů aktiv. Ačkoliv i ta již nějakou dobu pomalu a potichu omezuje své odkupy způsobem, jemuž říkám „nenápadné utlumení“, píše Zahn.

BoJ vlastní tak velkou část dluhopisového trhu, že vůbec nepotřebuje stále kupovat tolik jako v minulosti, a množství dodatečných odkupů v rámci kvantitativního uvolňování klesalo. Na svém jednání koncem července BoJ oznámila malou změnu ve svém přístupu. Rozšířila svou toleranci vůči fluktuacím ve výnosu u 10letého japonského vládního dluhopisu na 0,20 % nad nebo 0,20 % pod svým 0 % cílem. Dříve by centrální banka zasáhla již na úrovni 0,10 %.

To, že rozšiřuje rozpětí fluktuace před svým případným zásahem, znamená možnost větší volatility. Je to něco, co na dluhopisových trzích chybělo a co přinese větší normalizaci.

Výnosové křivky v uplynulém roce celosvětově zplošťovaly, avšak vzhledem k předpokládanému pokračování koordinovaného přístupu centrálních bank se domníváme, že by mohly nyní začít kreslit strmější linie.

Vakuum ve vedení Evropy a obavy z rozpočtových plánů Itálie

Během léta jsme pochopili, že Evropě chybí vůdci. Ani francouzský prezident Emmanuel Macron, ani německá kancléřka Angela Merkelová momentálně nepůsobí dostatečně silně na to, aby se samostatně ujali rozhodného vedení Evropy, a proto budou muset spolupracovat.

Macron nebyl schopen vybudovat mocenskou základnu, jakou si představoval. Na domácí půdě nebyl schopen provést všechny změny, které plánoval. Merkelová se také dostala do potíží ve své vládnoucí koalici v Německu a její politická pozice je oslabena.

Italská populistická vláda bude navrhovat plány výdajů

Připravujeme se na to, že nově vytvořená populistická koaliční vláda v Itálii naruší status quo Evropské unie. Italská vláda se chystá v září nebo v říjnu zveřejnit svůj rozpočet pro příští rok. Již dříve naznačila, že je ochotna jít do rozpočtového deficitu s cílem podpořit ekonomický růst, což je v rozporu s vedením EU.

Otázkou je, zda Itálie navrhne velmi populistický rozpočet, který bude chtít utrácet mnoho peněz a požadovat deficitní výdaje.

Domníváme se, že italská vláda bude našlapovat opatrně. Viděli jsme, co se může stát například v zemích, jako je Turecko, když se vystraší finanční trhy. Italští vedoucí představitelé podle našeho názoru pravděpodobně přivolají kolísání, které doprovázelo volební úspěch dvou zdejších populistických stran.

Očekávali bychom, že italský rozpočet bude navrhovat větší deficit než by chtěla EU, ale stále v mezích toho, co může pohodlně ufinancovat.

Brexit: „Žádná dohoda“ je čím dál pravděpodobnější, ale znamenala by neúspěch pro obě strany

Co se děje s brexitem? Bohužel nic moc. Podle současného stavu jednání se domníváme, že Spojené království se přibližuje stavu, kdy odejde z EU bez dohody. Co je ale důležité, neexistující dohoda bude čím dál větším problémem pro ostatní členské státy EU, nejen pro Spojené království.

Scénář „no-deal“ bychom považovali za neúspěch pro hlavního vyjednavače EU Michela Barniera. Jeho cílem bylo neoslabit Spojené království a přijít s dohodou, která by mohla fungovat pro obě strany. Pokud se Barnierovi povede jen to, že potrestá Spojené království, není to pro nás úspěšné jednání. Pokud to tak bylo v plánu, EU by mohla jednoduše opustit jednací stůl.

Domníváme se, že v příštích týdnech bude vyvíjen větší tlak na Barniera a jeho tým vyjednavačů EU, aby navrhli životaschopnou dohodu.

Očekáváme, že v posledních minutách budeme svědky nesportovního chování nejen mezi vyjednavači v Evropě, ale i uvnitř politických stran ve Spojeném království. Blíží se období stranických konferencí, v němž by se mohlo rozhodnout o budoucím vedení a politickém směru hlavních politických stran ve Spojeném království.

Disclaimer společnosti Franklin Templeton: Komentáře, názory a analýzy zde prezentované slouží pouze jako informace a neměly by se považovat za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoliv cenného papíru nebo přijmout jakoukoliv investiční strategii. Vzhledem k tomu, že tržní a ekonomické podmínky podléhají rychlým změnám, komentáře, názory a analýzy platí ke dni zveřejnění a mohou se měnit bez předchozího upozornění. Materiál není koncipován jako kompletní analýza každého údaje ohledně jakékoliv země, oblasti, trhu, odvětví, investice nebo strategie.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688