Nejvyšší soud Foto: Eva Paseková

Nejvyšší soud mají doplnit státní zástupci Doležel a Škvain

Ředitel odboru mimořádných opravných prostředků Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Radek Doležel a státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Petr Škvain, který zároveň splňuje představu o „akademikovi s praktickým přesahem“. To jsou státní zástupci, kteří mají podle informací České justice nově posílit řady trestních soudců Nejvyššího soudu (NS). Právě jejich jména by dnes měl oznámit předseda NS Pavel Šámal na tiskové konferenci.

Zjistit jejich jména v justičních kuloárech přitom nebylo vůbec snadné. Předseda NS Šámal si dával záležet, aby je udržel v tajnosti. České justici to už dříve vysvětlil tím, že se chce vyhnout jejich apriorní dehonestaci.

Radek Doležel je státním zástupcem jod roku 2006, kdy začínal na Městském státním zastupitelství v Brně, aby po dvou letech přešel na NSZ. Na NS již působil, a to v letech 2002 – 2006 jako asistent předsedy senátu. Coby ředitel odboru mimořádných opravných prostředků má k NS blízko a často také před tímto soudem sám vystupuje jako zástupce veřejné žaloby. Intervenoval například při projednávání stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ve věci odposlechů v případu Davida Ratha.

Petr Škvain z VSZ v Praze působí také jako odborný asistent na katedře trestního práva Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Je autorem mnoha odborných článků a spoluautorem publikací z oblasti trestního práva, některé sepsal právě s Pavlem Šámalem. Helena Válková, s níž také publikoval některé odborné texty, jej jmenovala do komise pro přípravu nového trestního řádu.

Představení nových kandidátů do trestního kolegia dnes proběhne za účasti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana pod názvem: „Nejvyšší soud zahajuje na svém trestním úseku u dvou odborníků, státních zástupců, proces vedoucí k jejich následnému jmenování soudcem a přidělení k výkonu funkce soudce u Nejvyššího soudu.“

NSZ čekají podle informací České justice i další změny. S koncem roku by měl z funkce prvního náměstka odejít Igor Stříž, který má zamířit zpět na VSZ v Olomouci. Nejisté jsou funkce i některých dalších ředitelů odborů NSZ.

(pd)