Pražská burza zatraktivní trh START: Více obchodní dní, menší vstupní investice

Aktualizováno

Burza cenných papírů Praha připravila na příští rok několik změn pravidel svého neregulovaného trhu START. Od počátku roku 2019 bude sekundární obchodování (obchodování s již dříve upsanými emisemi) probíhat každý měsíc. Budou to stále izolované aukce v dané obchodní dny. Konkrétně půjde o každou druhou středu v daném měsíci. Výjimkou je pouze květen, kdy obchodování proběhne ve čtvrtou středu.

START Days, tedy dny pro primární úpis nových akcií, byly na rok 2019 stanoveny celkem 3. Konkrétně se jedná o 21. května, 8. října a 10. prosince 2019. PRIMOCO UAV zkusí na trh START opětovně vstoupit 2. října 2018.

Na základě odezvy po prvních úspěšných úpisech a po konzultacích se členy burzy a poradci jednotlivých emitentů dojde od roku 2019 rovněž ke snížení minimální investice na 100 tis. . Této možnosti budou moci využít zejména menší emitenti, kteří na trh START míří pro nižší desítky milionů korun. Stanovení minimální výše investice je plně pod kontrolou emitenta a jeho poradce. „Ze zkušeností z prvních emisí, které byly relativně menšího objemu, a na základě odezvy klientů našich členů jsme se rozhodli umožnit emitentovi snížit minimální výši investice od jednoho investora až na hranici 100 tis. . Investice do menších emisí se tak otevřou daleko širšímu spektru investorů, než tomu bylo doposud“, říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Na trh START se rozhodl vstoupit také první investor z řad správců investičních a penzijních fondů. Malé a střední podniky z trhu START hodlá zařadit do portfolií svých fondů Conseq Investment Management, největší český nezávislý investiční manažer.

„Velmi oceňujeme aktivitu BCPP a jsme rádi, že přišla s novým trhem START. Pro naše klienty je důležitý výnos v České koruně. Domácí prostředí dobře znají, a proto do něj chtějí investovat. Investiční portfolio by však mělo kopírovat strukturu České ekonomiky, a tu tvoří z podstatné části i malé a střední firmy. I proto jsme se rozhodli rozšířit naše akciová portfolia o firmy, které se obchodují na trhu START“, říká Lukáš Vácha, člen představenstva Conseq Investment Management. Conseq hodlá do titulů obchodovaných na trhu START postupně alokovat 5 % expozice vůči akciím tzv. Nové Evropy. Konkrétně se jedná o přibližně 200 až 300 milionů korun ze dvou svých vlastních fondů. Prvním fondem je Conseq Invest Akcie Nové Evropy, který se zaměřuje především na středoevropské trhy a objem jeho majetku dosahuje přibližně 3,3 miliard korun. Druhým fondem je Conseq globální akciový účastnický fond s přibližně 1,2 mld. CZK aktiv, jenž společnost nabízí v rámci doplňkového penzijního spoření.

„Vždy jsem věřil, že se emise ze segmentu SME stanou zajímavou alternativou i pro portfolia regulovaných fondů. Jsem příjemně překvapen, že první investor z této kategorie na trh vstupuje již nyní a bude aktivní na našem trhu START “, dodává Petr Koblic. "Aktivní jsou desítky investorů a jsem přesvědčen, že jejich číslo poroste. V okamžiku, kdy bychom se na trhu START blížili k cca 10 emisím, můžeme vytvořit index, a ten následně využívat k investicím," dodal Koblic.

Zdroj: BCPP


Zařazenopo 17.09.2018 11:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3930623/prazska-burza-zatraktivni-trh-start-vice-obchodni-dni-mensi-vstupni-...
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.