Svatby jsou v módě. Rekordmanka se vdávala dokonce osmkrát.

Přestože už to vypadalo, že budou svatby brzy "out", je opak pravdou! Počet uzavřených sňatků byl totiž loni vůbec největší za posledních 10 let - přes 52,5 tisíc! Uvádí to Český statistický úřad (ČSÚ).

"Od počátku 90. let se počet sňatků propadal. Na začátku nového století tyto údaje stagnovaly mezi 52 a 53 tisíci. Následně dál klesaly k minimu, jehož bylo dosaženo v roce 2013. Byl to důsledek změny ve sňatkovém chování obyvatel – větší podíl osob žil nesezdán a svatba se odkládala do vyššího věku. Dnešek ale ukazuje, že sňatky zase přicházejí do módy," vysvětluje předseda ČSÚ Marek Rojíček.


Nejčastěji se ženíme či vdáváme ve věku od 25 do 34 let, počet mladých nevěst a ženichů pod 25 let ale klesl na zatím nejnižší číslo od roku 2008. Zvýšil se naopak podíl novomanželů starších 35 let.


Pozoruhodné jsou i statistiky o sňatcích těch, kteří se berou poněkolikáté. Další manželství totiž uzavírá 42 % rozvedených mužů a 41 % rozvedených žen.


Zhruba v desetině svateb byl jedním z novomanželů cizinec. V loňském roce bylo českými občany uzavřeno 4 648 smíšených manželství. Ženiši-cizinci, kteří si brali české občanky, byli nejčastěji občané Slovenska, Německa a Spojeného království.


Pokud ženich s českým občanstvím vstupoval do svazku s cizinkou, šlo obvykle o ženu ze Slovenska, Ukrajiny či Ruska.


Výjimkou nebyly ani svatby Čechů mimo naše území. Vůbec nejvíc nás pro obřad láká Slovensko, Německo nebo exotický Mauricius.


Kolik sňatků za svůj život uzavřeli svatební rekordmani? A jaký je nejoblíbenější den pro svatbu? Čtěte na další stránce!


A kdy se nejčastěji bereme? "Nejvíc svateb se odehrává od června do září. V tomto období matriky stvrdily uzavření 68 % všech sňatků, které připadly na loňský rok. Nejoblíbenějšími měsíci pro pořádání svatebního obřadu byly červenec a září," řekla Terezie Štyglerová z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Naopak nejméně svateb se koná v průběhu zimních měsíců.


Statistika uvádí, že vůbec nejpopulárnějším dnem pro svatbu bývá sobota, nejoblíbenější byla vloni sobota 9. září. "Následovaly soboty 17. 6. a 1. 7. Mnoho párů si pak zvolilo za svůj svatební den i pátek 7. 7.," doplnila Štyglerová.


ČSÚ také na tiskové konferenci zmínil rekordmany, kteří loni vstupovali do manželství již poněkolikáté - čtyři ženichové se ženili pošesté a jedna žena řekla své ano dokonce už poosmé. Uvedla to na svém webu Česká televize.


Vůbec největším rekordmanem v počtu uzavřených sňatků ale pravděpodobně zůstává rozhlasový režisér Karel Weinlich, který se za svůj život stihl oženit hned jedenáctkrát.


Zařazenopá 14.09.2018 15:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/svatby-jsou-v-mode-rekordmanka-se-vdavala-dokonce-osmkrat.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V