Zeman píše Ústavnímu soudu, takto se zastal klientů H-Systemu

Prezident Miloš Zeman v pátek zaslal dopis Ústavnímu soudu, v němž oroduje za členy Stavebního bytového družstva Svatopluk. To dostavělo domy po zkrachovalém H-Systemu. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu je ale klienti měli vyklidit a předat správci konkurzní podstaty Josefu Monsportovi.

Prezident se rozhodl v kauze zkrachovalého H-Systemu pro nevyžádanou intervenci do řízení formou dopisu, který zaslal Ústavnímu soudu. Na ten se členové družstva Svatopluk obrátili poté, co prohráli spor s konkurzním správcem u Nejvyššího soudu. O prezidentově intervenci informoval v pátek jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Ústavní soud již vydal usnesení, kterým vykonavatelnost rozsudku Nejvyššího soudu odložil. Prezident uvedl, že jako vrcholný orgán moci výkonné je touto událostí, která má vypovídat o stavu české justice, "dotčen a znepokojen".

Podle prezidenta došlo rozhodnutím Nejvyššího soudu k "odepření nebo odmítnutí spravedlnosti vedlejším účastníkům řízení", tedy lidem, kteří dostavěli ze svých prostředků domky po zkrachovalém H-Systemu.

Nejvyššímu soudu také Zeman vyčítá, že nezkoumal dobrou vůli členů SBD Svatopluk dostavět nemovitosti za nemalé peníze a to, že tak činili v souladu s pokyny tehdejšího správce konkurzní podstaty. Těmto lidem byl podle prezidenta zabaven majetek, který užívali v dobré víře, bez jakékoliv kompenzace.

Prezident také upozorňuje, že rozsudkem Nejvyššího soudu "bylo zasaženo do zásady dvouinstačnosti řízení a popřeno právo na účinné opravné prostředky", když klienti H-Systemu nemají možnost podat opravný prostředek, vyjma mimořádného, tedy ústavní stížnosti. Celý dopis prezidenta najdete ZDE.

Zeman soudu napsal, že "zcela podporuje ústavní stížnost stěžovatelů", včetně jejich požadavku na zrušení rozsudku Nejvyššího soudu. Svůj postoj úž dřív probral s šéfy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem.

Marvanová vytáhla Šloufa

Bývalá ministryně spravedlnosti Hana Marvanová, která podporuje členy SBD Svatopluk, připomněla v červenci, že se v kauze H-System objevovalo opakovaně jméno bývalého poradce Miloše Zemana Miroslava Šloufa.

"Dělá, jako kdyby s kauzou H-Systém neměl nic společného. Ale část peněz vylákaných podvodem od klientů končila v pokladně ČSSD v době, kdy byl předsedou," obvinila Zemana Marvanová. Jako spojka měl sloužit právě Šlouf.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček připomněl článek z roku 2006, kde se Smetka označil za "oběť protikorupční akce vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana". Příspěvek Hany Marvanové označil za Špinavé útoky, připomněl její kandidaturu v komunálních volbách za hnutí STAN. To má podle Ovčáčka jediný program, antizemanismus.


Zařazenopá 14.09.2018 14:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/zeman-pise-ustavnimu-soudu-takto-se-zastal-klientu-h-systemu.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.