Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2018 14:50:43

Monetární politiku čeká návrat do minulosti


Joachim Fels z investiční společnosti Pimco připomíná, že už je to téměř 20 let, co byl v Journal of Economic Literature otištěn článek The Science of Monetary Policy: A New Keynesian Perspective. Ten se zaměřoval na monetární politiku z perspektivy nového keynesiánství a „rychle se stal povinnou četbou pro studenty makroekonomie i centrální bankéře“. A odstartoval proces, během kterého se do vedení centrálních bank namísto bankéřů dostávalo stále více akademických ekonomů. „Ať se nám to líbí nebo ne, nyní se možná vrací období, kdy byla monetární politika více uměním než vědou,“ píše ovšem Fels.

Důvodů pro tento návrat do minulosti může být hned několik. Za prvé, standardní modely současnosti pracují s jediným monetárním instrumentem a tím je výše sazeb. Proměnné, jako je velikost rozvahy centrální banky či peněžní agregáty, nehrají významnou roli. Od poslední krize ale centrální banky běžně používají své rozvahy jako nástroj politiky, i když takové kroky je těžké v současných standardních modelech kvantifikovat. Jak řekl Ben Bernanke v roce 2014: Problém s kvantitativním uvolňováním spočívá v tom, že v praxi funguje, ale v teorii ne.

Za druhé, modely založené na novém keynesiánství do značné míry stojí na vztahu mezi inflací a nezaměstnaností, tedy na Phillipsově křivce. Konkrétně počítají s tím, že klesající nezaměstnanost vede k rostoucí inflaci. Jenže tato vazba je poslední dobou značně slabá a důvody ještě nejsou plně známy. Může mezi ně patřit např. slabý růst produktivity, demografické změny či skryté zdroje na trhu práce.

Za třetí, současné modely počítají s tím, že změny nominálních sazeb mají dopad na reálnou ekonomiku, protože ceny nejsou flexibilní. Jenže analýza Alberta Cavalla prezentovaná nedávno v Jackson Hole ukazuje, že s růstem vlivu firem, jako je Amazon, a internetových obchodů obecně se zvyšuje flexibilita cen. V logice modelů nového keynesiánství pak flexibilnější ceny snižují dopad změn nominálních sazeb na reálnou ekonomiku. Cavallo také tvrdí, že faktory, jako je změna cen paliv či posun měnových kurzů, se dnes odrážejí v koncových cenách rychleji, a to by znamenalo, že centrální banky mají menší kontrolu nad inflací. A musely by měnit sazby častěji a agresivněji než v minulosti.

Za čtvrté, panuje značná nejistota ohledně současné výše takzvaných rovnovážných sazeb, při kterých by měla ekonomika růst udržitelným tempem. V praxi je tak použití tohoto konceptu problematické. „Monetární politika se tak kvůli popsaným změnám stane méně nudnou a pro všechny, kteří nerozumí jejímu umění, bude také méně predikovatelná,“ uzavírá Fels.

Zdroj: Pimco

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688