Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2018 16:49:30

Nejdůležitější den roku pro Apple je dnes


Letos 2. srpna se Apple stal první veřejně obchodovanou společností s tržní valuací 1 bilion dolarů. Nejdůležitější den roku ale pro firmu nastává dneska.

Stane se tak v 10:00 ráno kalifornského času v divadle Stevea Jobse v Cupertinu. Generální ředitel společnosti Tim Cook představí nové telefony iPhone a strategii pro chytré hodinky Apple Watch na následující rok – včetně nových přístrojů. Revoluci úplně nečekejme, někomu by ale novinky mohly udělat radost, podotýká agentura Bloomberg.

Jaké tedy budou? Dojná kráva Applu totálním faceliftem neprošla ani v jednom z případů. Všechny tři dnešní iPhoní novinky budou vypadat jako loňský iPhone X. Dvě verze budou větší. Jedna z nich se bude zřejmě jmenovat iPhone Xs Max a bude mít úhlopříčku skoro 6,5 palce – to by bylo o téměř 1 palec více než u staršího iPhone 8 Plus a znamenalo by to jeden z největších kdy vyráběných telefonů pro masový trh. Druhý telefon by mohl být modernější verzí loňského iPhone X, ale s rychlejším procesorem a modernějším fotografickým přístrojem. Třetí, levnější model může udělat radost těm, kdo také chtějí špičkovou obrazovku a technologii pro rozpoznávání identity podle obličeje, ale nechtějí dát za telefon tolik peněz jako za iPhone X. Právě tento model s LCD (nikoli novější OLED) obrazovkou s úhlopříčkou 6,1 palce by se mohl stát hitem. A název? Apple prý uvažoval o „iPhone Xr“.

„Větší velikost telefonů a fakt, že první dva modely mají mít dražší OLED obrazovky, vedou k závěru, že cenově se opět posuneme o něco výš. Apple by si tak měl udržet rostoucí tržby a marže i v prostředí nasyceného trhu chytrých telefonů,“ uvedl v úvodu tohoto týdne analytik Patria Finance Ján Hladký.

Ti, kdo doufali v zásadnější změny, si budou asi muset počkat na příští rok.

iPhony přitom nebudou jediné přístroj, které Apple zvětšil. Na scéně se objeví také dvoje nové chytré hodinky Apple Watch s většími displeji a s kapacitou zobrazit více obsahu. U tohoto přístroje to je první úprava designu od chvíle, kdy ho firma před čtyřmi lety představila.

Hodinky sice pro Apple nejsou takovým motorem tržeb jako iPhone (ty generují zhruba dvě třetinu celkových příjmů společnosti!), lidé je ale mají rádi a někteří kritici je považují za jedničku ve své kategorii na trhu. Firma jich ale pořád neprodává tolik, aby zveřejnila čísla o prodeji, jako tomu činí u Maců, iPadů nebo iPhonů. Na trhu s chytrými telefony patřilo Applu ve druhém čtvrtletí 17 %. Prodeje iPhonů v jednotlivých kvartálech applího fiskálního roku (proto již data za 3Q) ukazuje graf níže:

Kromě toho by mohly zaznít podrobnosti i k dalším výrobkům Applu, na příklad k nabíjecí podložce AirPower Wireless Charger, kterou by firma mohla uvést na trh už tento měsíc, nebo k novému laptopu MacBook, nástupci nynějšího MacBook Air. Levnější přístroj s 13palcovým Retina displejem by měl Applu umožnit znovu získat ztracený podíl na trhu s osobními počítači. Kromě toho Apple na letošek chystá ještě dokonalejší tablety iPad Pros s technologií Face ID (místo tlačítka Home a technologie odemykání přístroje podle otisku prstů) a tenčím rámečkem. Je otázkou, jestli takto zásadní změny (jedny z největších v historii iPadů) pomohou Applu přidat plyn na zpomalujícím trhu s tablety.

Stínem nad dnešní prezentací by mohla být hrozba dovozních cel. Apple minulý týden varoval, že některé svoje produkty zdraží, a šéf Bílého domu Donald Trump na firmu o víkendu apeloval, aby vrátila výrobu do Spojených států.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688