Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  11.09.2018 09:09:00

P/E asijsko pacifického indexu na nejnižší úrovni od února 2016 (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Letošní čistý zisk ČEZ vylepší platba za úroky z prodlení v souvislosti s neoprávněným uvalením darovací daně na emisní povolenky.

ČEZ zahajuje stavbu větrné farmy v blízkosti Paříže.

Evropské akcie by mohly mít na začátku seance tendenci k mírnému růstu.

Nejsledovanějším makroekonomickým ukazatelem bude dnes zřejmě německý ZEW index důvěry. Ve Spojených státech bude zveřejněn index optimismu malých a středních podniků.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie včerejší seanci uzavřely se ziskem 0,2 %. S minimálními rozdíly se na předních místech umístili utility, průmyslové podniky, realitní developeři a telekomunikace, jejichž akcie si polepšily o zhruba půl procenta. Naproti tomu farmaceutické společnosti spadly o 0,3 %. Trhy se opět hýbaly pod taktovkou Donalda Trumpa a jeho hrozeb na další uvalení cel na dovážené zboží z Číny. Přitom se svojí agresivní politikou nemusí být zcela u konce. Dnes budou například pokračovat po několikadenní pauze jednání se zástupci Kanady. To se negativně promítá zejména na vývoji aktiv rozvíjejících se trhů, která zůstávají nadále pod silným výprodejním tlakem a dále postupují do vnitřku medvědího území.

Akcie v asijsko-pacifickém regionu společný směr nenašly. Zatímco japonský Nikkei 225 si připisuje vysoké zisky okolo 1,3 % nebo australský roste o 0,6 %, v červeném se nacházejí čínské indexy ztrácející zhruba 0,4 %. Šanghajská burza se nachází již poblíž minima z ledna 2016. Relativní ocenění indexu MSCI Asia Pacific včera kleslo k 12,1násobku očekávaného zisku v následujících 12 měsících, což je nejméně od února 2016, zatímco pětiletý průměr se drží na úrovní 13,1násobku.

ČEZ

ČEZ získá od státu 717 mil. CZK na úrocích z prodlení kvůli neoprávněnému zadržování několikamiliardové částky, kterou společnost zaplatila na darovací dani z emisních povolenek v letech 2011 a 2012. ČEZ byla již v roce 2015 vrácena částka 3,8 mld. CZK, nyní jde o úrok z prodlení za dobu, kdy firmě byla tato částka zadržována. Po sérii nepříznivých zpráv (odložení prodeje bulharských aktiv, hrozba vracení platby od SŽDC, výrazné oslabení turecké liry) tak přichází z pohledu jednorázových faktorů pozitivní impuls, přičemž toto potenciální plnění management ani nezmiňoval ve svých prezentacích. Na druhou stranu jde pouze o kosmetickou úpravu ceny akcií, když dopad dosahuje 1,33 CZK za kus. Zpráva byla zveřejněna již během včerejšího rána, akcie vzrostly v pondělí o více jak tři procenta, což je ale důsledek především pokračujícího růstu ceny elektřiny.

ČEZ zahájí stavbu první větrné farmy nedaleko Paříže, která bude čítat čtyři větrníky s instalovaným výkonem 13,6 MW. Již v dubnu firma informovala, že získala stavební povolení na výstavbu čtyř větrných parků s celkovým výkonem 42,4 MW. První investicí ve Francii byla loňská akvizice devíti projektů v různé fázi rozpracovanosti, kdy během pěti let by instalovaný výkon měl přesáhnout 100 MW. Elektrárny disponují 15letou podporou v podobě prémie k tržní ceně elektřiny. Celková kapacita větrných elektráren vlastněných ČEZ by v Evropě měla činit téměř 770 MW. Investice do těchto zdrojů elektřiny jsou strategickým cílem celé skupiny.   

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688