EU a USA chtějí do listopadu zmírnit některé bariéry obchodu

11.09.2018
Euroskop, čtk

Spojené státy a Evropská unie doufají, že se jim do listopadu podaří dosáhnout dohody o uvolnění některých technických překážek vzájemného obchodu. Po setkání s evropskou komisařkou pro obchod Cecilií Malmströmovou to včera řekl americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Včerejší jednání mezi obchodními vyjednávači bylo první od července, kdy americký prezident Donald Trump upustil od hrozeb, že zavede cla na dovoz aut z EU.

Lighthizer a Malmströmová se mají znovu setkat koncem září. „Jednali jsme o tom, jak pokročit a stanovit priority na obou stranách a jak dosáhnout konkrétních výsledků v krátkodobém až střednědobém horizontu,“ uvedla v prohlášení Malmströmová.

Dodala, že na podzim budou mít obě strany hodně práce a v příštích týdnech zůstanou v úzkém kontaktu.

Malmströmová také označila včerejší setkání za první příležitost na cestě k dokončení dohody mezi Trumpem a předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem uzavřené před dvěma měsíci.

Cla a subvence na průmyslové zboží

Úřad amerického vyjednávače označil jednání za konstruktivní. V říjnu se podle úřadu mají setkat k jednání odborníci z obou stran, kteří určí celní a necelní bariéry obchodu, jež mohou být zrušeny.

Juncker se v červenci s Trumpem dohodl, že obě strany budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů. Malmströmová pak koncem srpna prohlásila, že EU je ochotna zrušit cla na dovoz automobilů z USA, pokud Spojené státy učiní totéž.

Trump ale tento návrh odmítl, protože podle něj není dost dobrý. Upozornil, že spotřebitelé v EU mají tendenci raději kupovat evropská auta než americká, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek