Česko může kvůli "cinklým" opravám vracet stamiliony z EU.

Česku reálně hrozí, že bude muset vracet Evropské unii více než 300 milionů korun - to tvrdí Transparency International v souvislosti se skandálem kolem Národní kulturní památky Kuks.

Policie už obvinila čtyři lidi z toho, že zakázku takzvaně ušili na míru konkrétní firmě. Teď se navíc začínají ozývat hlasy, že je potřeba prověřit i další rekonstrukce významných památek.

Revitalizace židovských památek, oprava Chrámu svaté Barbory v Kutné hoře, Bazilika navštívení Panny Marie - Svatý Kopeček u Olomouce a nakonec projekt Granátové jablko - neboli rekonstrukce hospitálu Kuks u Trutnova. Všechny tyto akce spojuje jedna společnost - Gema Art Group.

Právě rekonstrukci Kuksu za více než 300 milionů korun od Evropské unie ale firma podle policie získala nelegálním způsobem. Podílet se na tom měli dva lidé z jejího vedení. Ti měli přes prostředníka získat od hlavního inženýra projektu informace, díky nimž upravili nabídku tak, aby firma tendr vyhrála.

"Ta zakázka budila pochybnosti už od samého začátku. Tam si některé firmy stěžovaly, že je cinknutá, napadaly to u ÚOHS a stěžovaly si na to, že tam dochází k pletichám," připomíná David Ondráčka z Transparency International.

Firma Gema Art Group má sídlo v Haštalské ulici v centru Prahy. Nikdo z jejího vedení s námi ale mluvit nechtěl.

Podle Transparency International by nebylo od věci prověřit velké tendry na opravy památek z minulosti. A myslí si to i někteří politici.

"Určitě by mělo ministerstvo kultury samo prověřit ty akce, ale předpokládám, že ty které jsou placeny z peněz Evropské unie, ještě prověří ministerstvo financí," přemítá předseda STAN Petr Gazdík.

Jestli se ministerstvo kultury na nějakou takovou akci chystá, jsme se snažili opakovaně zjistit. Dnes jsme se ale tiskové mluvčí nedovolali a už včera nám několikrát vzkázala, že se ministr po domluvě s ředitelkou Národního památkového ústavu nehodlá vyjadřovat.

Jeden z obviněných je přitom bývalým zaměstnancem Národního památkového ústavu. Výsledkem skandálu kolem Kuksu může být kromě několika lidí ve vězení ještě jedna věc - vrácení peněz Evropské unii. Drtivou většinu by nejspíš zaplatil stát, tedy daňoví poplatníci.


Zařazenopá 07.09.2018 21:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/cesko-muze-kvuli-cinklym-opravam-vracet-stamiliony-z-eu.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.