Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  06.09.2018 14:14:44

Průzkum Reuters: Měny regionu za rok zpevní s blížícím se utažením politiky ECB, koruna o 2,6 procenta

Vyhlídka na utahování měnových podmínek v eurozóně by během příštích 12 měsíců mohla pomoci zlotému a forintu posunout se k úrovním z konce roku 2017 a korunu poslat až za ni, ukázal průzkum Reuters mezi analytiky z tohoto týdne.

Vzestup dolaru, jenž vedl k výprodejům na rozvíjejících se trzích, přispěl k propadu kurzu forintu k euru o 5,2 procenta a zlotého vůči euru o 3,6 procenta ve srovnání s koncem loňského roku.

Jejich oslabení usnadnily také relativně nízké úrokové sazby, nastavené na 0,9 procenta u hlavní sazby v Maďarsku a 1,5 procenta v Polsku.

Ani patero zvýšení úrokových sazeb České národní banky v uplynulém roce až na současnou úroveň hlavní repo sazby na 1,25 procenta zjevně nestačilo k tomu, aby nastartovalo zpevňování koruny. Česká měna od začátku roku oslabila vůči euru téměř o 1 procento.

Podle mediánu odhadů 35 analytiků oslovených v průzkumu agentury Reuters ve dnech 3. až 5.září by koruna mohla během příštích 12 měsíců posílit o 2,6 procenta na 25,1 za euro. Forint by podle tohoto průzkumu mohl za rok zpevnit proti středečnímu závěru o 2,9 procenta na 319 za euro a zlotý o 2,3 procenta na 4,235 za euro.

Analytici uvedli, že v příštích měsících může stále představovat riziko vliv nervozity přelévající se z jiných rozvíjejících se trhů včetně Turecka, ačkoli tento efekt již mohl být do značné míry započten.

Pokud Evropská centrální banka do konce roku uzavře program měnových stimulů, jak plánuje, mohl by dolar částečně ztratit na svém relativním lesku. To může podle analytiků přispět k postupnému zotavení středoevropských měn.

Koruna by měla posílit pod 25 za euro s podporou silného ekonomického růstu, vyvážené ekonomiky, úrokové prémie oproti eurozóně a nízkého politického rizika, uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský. Podle průzkumu Reuters česká měna v příštích šesti měsících pravděpodobně zpevní vůči euru o 1,8 procenta, tedy zhruba dvakrát tolik, než letos ztratila, a tyto zisky později ještě rozšíří.

Analytici Noemi Holeczová z Equiloru a Peter Virovacz z ING v Budapešti míní, že klíčový vliv na kroky Maďarské národní banky (MNB) bude mít zahájení cyklu utahování měnové politiky ECB. "Také MNB by v příštím roce mohla začít mluvit o (nadcházejícím) utahování měnových podmínek a to může pomoci forintu," řekla Holeczová. "Bude-li ECB první zvýšení sazeb odkládat, nebude spěchat ani MNB a v tom případě by forint mohl zůstat slabý," dodal Virovacz.

V Polsku může v příštím roce zrychlit inflace, a přiživit tak očekávání, že také polská centrální banka začne zvedat úrokové sazby z rekordně nízkých úrovní, řekl Krystian Jaworski, analytik z Crédit Agricole ve Varšavě.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688