Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2018 09:14:06

Rozbřesk: Nová čísla potvrdila kondici české ekonomiky

Aktualizováno

Včera zveřejněná data z maloobchodu jasně potvrdila, že čeští spotřebitelé nemají hluboko do kapsy a rozhodně se nebojí ani případného zhoršení ekonomického vývoje v ČR. Dnes můžeme očekávat další nadílku tvrdých dat, která nám ukáže, jak se české ekonomice vedlo v červenci.

EDIT: Průmysl i stavebnictví v červenci výrazně zrychlily svůj růst, průmysl meziročně rostl tempem 10,3 % (údaj za červen revidován na 3,1 %), stavebnictví pak dokonce 15,8 % (údaj za červen revidován na 5,5 %). Schodek obchodní bilance byl nižší než se čekalo, a to 4,8 mld. oproti odhadovaným 5,0 mld. .

Tentokrát půjde o průmysl, stavebnictví a zahraniční obchod, kterým by k dobrým výsledkům mohl pomoci nejenom jeden pracovní den navíc, ale především silná poptávka. Výsledky průmyslu sice mohou „rozhodit“ celozávodní dovolené ve velkých firmách, nicméně na pozitivním trendu tohoto největšího tuzemského odvětví se tím příliš nezmění. O co horší může být červencový výsledek, o to lepší zase srpnový… a naopak. Podstatnější bude, jak dopadly nové zakázky, které naznačí směr průmyslu pro další měsíce. Už indexy nákupních manažerů indikují, že tempo nových objednávek začíná zpomalovat, i když nadále zůstává velmi solidní. V případě stavebnictví je nasnadě další dvojciferný výsledek, který vyplývá ze silné aktivity pozemního stavitelství, k níž se konečně přidává i výstavba infrastrukturní. Nakonec statistiky nových zakázek za druhý kvartál ukázaly, že poptávka zde je (peníze samozřejmě také), tak už zbývá vyřešit jen drobný problém, a sice najít si stavitele.

Dnešní čísla by měla potvrdit velmi dobrou kondici českého hospodářství a tím by měly spolu s dalšími už zveřejněnými čísly dodat centrálním bankéřům odvahu k dalšímu kroku na cestě k normalizaci úrokových sazeb. Před jejich zářijovým rozhodnutím je čeká ještě jedno číslo, a sice inflace, která přijde na řadu už v pondělí. Zůstane sice pár desetin procentního bodu pod aktuální prognózou ČNB, nicméně ani to by nemělo být i s ohledem na kurz koruny na překážku. A nepříjemně překvapit by příští týden nemusela ani ECB, od které se očekává potvrzení konce programu kvantitativního uvolňování. Na úrokové sazby sice ještě hodně dlouho nedojde, ale jak je už řadu týdnů vidět, ani rozšiřující se úrokový diferenciál koruně zatím sílu nedodává.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna se i během včerejška za nepříliš aktivního obchodování držela v těsném pásmu nad hranicí 25,70 EUR/CZK. Napětí na rozvíjejících trzích jí a vlastně ani ostatním měnám v regionu příliš nesvědčí. Nová domácí čísla z ekonomiky nejspíše žádný impuls pro korunu znamenat nebudou a tak i dnešek nejspíše koruna prožije bez výraznějších pohybů.

Zahraniční forex
Spokojenost dluhopisových trhů s tím, že italský návrh rozpočtu na rok 2019 bude počítat s deficitem do 2 % HDP, povzbuzuje euro. Naopak společnou měnu nijak netrápí další hrozba eskalace obchodní války. Dnes se totiž možná dozvíme, zdali D. Trump uvalí další cla na Čínu, přičemž pokračují jednání s Kanadou o úpravě dohody NAFTA. Za této konstelace nemusí nutně hrát prim důležitá americká data jako ADP z trhu práce, či index ISM ve službách.

Dobrá americká makro-data v kombinaci s hrozbou eskalující obchodní války však mohou dále zatápět emerging markets. Středoevropské měny v čele s polským zlotým by se tedy měly mít na pozoru před možnou nákazou, resp. před tím jak se chová turecká lira či jihoafrický rand.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688