Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.09.2018 17:17:44

Začal útok na Teslu za 10 miliard eur


Mercedes-Benz, největší světový výrobce luxusních automobilů, představil první z připravované řady elektrických modelů a přidal se tak ke svým evropským konkurentům ve snaze uzmout z lukrativního koláče luxusních elektromobilů, který si doposud hamounila americká značka Tesla.

Crossover Mercedes EQC by se měl začít vyrábět v první polovině příštího roku, představil plán rozvoje elektromobilové řady EQ generální ředitel Daimleru Dieter Zetsche na stockholmské premiéře vozu. Automobilka původně plánovala do rozvoje elektromobilů investovat 10 miliard euro, nakonec ale utratila ještě více, řekl Zetsche, aniž by konečnou sumu specifikoval. „Neexistuje alternativa sázky na elektrická auta, jsme all-in,“ dodal CEO Daimleru.

Nový automobil se přidává k ohlášeným vozům Porsche Taycan, Audi E-tron a Jaguar I-Pace v talku na Teslu ve chvíli, kdy kalifornský výrobce nadále bojuje s dosaženým přislíbených produkčních cílů. Produkci vozu plánuje Mercedes v továrně v německých Brémách a také v Číně, odkud bude automobilka dodávat vozy pro tamní trh.

Luxusní značky se snaží o agresivní expanzi na trh s elektrickými vozy poté, co se Tesle podařilo odlákat jim část klientely se svými Modely S a X. Samotný Daimler chce v nadcházejících zcela elektrifikovat svou značku Smart, do roku 2022 pak plánuje mít ve svém portfoliu 10 modelů elektromobilů. Aby dodal svým krokům na váze, Mercedes investuje miliardu euro do produkce baterií. V rámci investice vznikne celosvětově 8 továren na jejich výrobu.

Mercedes ale vstupuje do segmentu, kde se s elektrickými modely roztrhl pytel. Kategorii SUV, a podobnou cenovou hladinu, si pro svůj vstup vybrala také značka Audi koncernu Volkswagen s modelem e-tron a britský Jaguar Land Rover se svým I-Pace. Nemluvě o již zavedeném Tesla Model X.

Kromě měnících zákaznických preferencích vedou automobilky k razantním investicím do elektromobility také stále se zpřísňující emistní standardy, pro jejichž plnění jsou elektrické vozy kritické. Některé země, jako Francie nebo Velká Británie, chtějí spalovací motory v nadcházejících dekádách zcela zakázat.

Přestože nyní s Teslou napřímo soupeří, Zetsche měl pro svého amerického konkurenta slova chvály. Elona Muska ocenil za popularizaci elektrických automobilů. Podle Zetscheho slov by ale Daimler do Tesly opětovně neinvestoval. „Není na to dobrý čas,“ dodal.

Mercedes svůj nový model odhalil včera po uzavření evropských trhů. Akcie Tesly uzavřely včerejší obchodování poklesem o 4,21 % a dnes oslabují o další 3 %. Akcie Daimleru se dnes obchodují s růstem 0,5 %.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

06.09. 13:22  předpověď (Bejvoč)
05.09. 21:35  předpověď (Jiří)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688