ČNB uvedla do oběhu nové vzory bankovek v hodnotě 100 a 200 korun

Česká národní banka dnes do oběhu uvedla nové vzory bankovek v hodnotě 100 a 200 korun. Celkový vzhled bankovek zůstal zachován. Nové bankovky ale mají posílené bezpečnostní prvky proti padělání a umožní snadnější zpracování na technických zařízeních. Starší bankovky nadále zůstanou v platnosti a budou postupně nahrazeny novým vzorem. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle něj jde o poslední změnu bankovek na příštích pět let.

"Novými vzory stokoruny a dvousetkoruny završujeme takzvanou inovovanou emisi českých bankovek, zahájenou v roce 2007. Změny spočívají v nových prvcích proti padělání. Umožní však také oboustranné zpracování bankovek na moderních strojích, a tudíž efektivnější zajištění hladkého peněžního oběhu," uvedl Rusnok. Nové bankovky budou mít poprvé jeho podpis jako guvernéra centrální banky.

Ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Josef Ducháček uvedl, že letos bude vyrobeno a dodáno 40 milionů stokorunových bankovek a 35 milionů dvousetkorun. "Nahrazeny v oběhu budou ovšem postupně a budeme ještě spotřebovávat i ty staré vzory," uvedl. Podle něj tak celá výměna za nové vzory bude trvat tři až 3,5 roku.



Výrobní cena bankovek je proti starším vzorům podle Ducháčka mírně dražší. "Výrobní cena za jednu bankovku je kolem dvou korun," uvedl. Dodal, že životnost bankovek závisí na hodnotě bankovky. V případě stokorun a dvousetkorun je 2,5 až tři roky. V případě nejvyšší bankovky za 5000 korun může být až 15 let.

V případě ochranných prvků nových bankovek byl například doplněn vodoznak o číslice a symbol. Dále je ochranný proužek širší a v závislosti na úhlu dopadu světla mění barvu. Změny jsou i v bezpečnostních prvcích, které jsou viditelné v ultrafialovém světle, doplněny byly například ornamenty.

K budoucnosti českých bankovek Rusnok uvedl, že jsou z hlediska výtvarné hodnoty i ochranných prvků moderní, krásné a funkční. Navíc se relativně málo padělají. "S ohledem na efektivnost peněžního oběhu, což nás docela stojí náklady, se domníváme, že s těmi stávajícími bankovkami jsme schopni ještě hodně dlouho vydržet," uvedl guvernér.

Stejně tak české bankovky podle Rusnoka nepotřebují díky své kvalitě a potřebám peněžního oběhu inovace, například nahradit papír polymerem. Polymerové bankovky už některé státy zavedly, třeba Austrálie a Británie. Ve srovnání s papírovými bankovkami obsahují další bezpečnostní prvky nepoužitelné na papírových. Navíc jsou odolnější proti poškození.

V současnosti je v oběhu 458 milionů bankovek za zhruba 578 miliard korun. Stokorunových bankovek je 62,2 milionu a dvousetkorunových bankovek 62,3 milionu. Jde tak o třetí, respektive čtvrtou nejfrekventovanější bankovku. Největší podíl v oběhu má tisícikoruna, těch je 138,2 milionu.


Zařazenost 05.09.2018 11:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3921182/cnb-uvedla-do-obehu-nove-vzory-bankovek-v-hodnote-100-a-200-korun.ht...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.