TNBiz (TN.cz)
Práce  |  05.09.2018 06:56:42

Češi práci mění častěji než dřív, nejvíc odcházejí v září a lednu

Nízké finanční ohodnocení, stereotyp, nezajímavá práce nebo nulový kariérní postup – to jsou nejčastější důvody, proč Češi mění zaměstnání. Přesto stále patří k věrným zaměstnancům, práci mění průměrně jednou za pět let.

Přitom ještě pár let zpátky byli Češi ještě opatrnější a v jedné práci vydrželi průměrně osm let. Vše se změnilo v roce 2015, kdy se ekonomice začalo dařit a Češi se najednou přestali bát říct si o víc peněz.

A když jim zaměstnavatel nevyhověl, tak místo sklopení uší začali hledat nové působiště. Podle personalistů nyní mění práci průměrně jednou za pět let, výjimkou ale, zejména u mladých, nejsou ani odchody po několika měsících.

"V oblasti náboru nových zaměstnanců byl zásadní rok 2016. Doba, kdy uchazeči přistoupili na nižší plat nebo neplacené přesčasy, skončila, naopak si podmínky začali diktovat a začal opravdový boj o zaměstnance. Ten v podstatě neustále trvá, zejména u specializovaných pozic se firmy předhánějí v tom, na co nové zaměstnance nalákat," říká ředitelka personální agentury Advantage Consulting Olga Hyklová s tím, že boj bude i nadále, protože specialistů je prostě nedostatek.

A personalisté navíc odhadují, že práci bude měnit víc a víc Čechů. Právě teď je vrchol "sezóny" - v září totiž nenastupují jen studenti do lavic, ale také Češi do nových zaměstnání.

"Podle našich zkušeností nastupují Češi do nových zaměstnání nejčastěji s příchodem nového roku, tedy v lednu, nebo svůj pracovní poměr ukončí k poslednímu červnu, užijí si dlouhou dovolenou a do nového zaměstnání nastoupí v září," popisuje své zkušenosti Hyklová.

Zároveň ovšem Hyklová firmy varuje, aby to s lákáním posil nepřeháněly. Pokud se totiž nováčkům věnují příliš, mohou se stávající, prověření pracanti naštvat a odejít pryč.

Zaměstnanci musejí být vynalézavější i při nabízení benefitů. Mobilní telefon, stravenky nebo služební notebook podle personalistů už téměř nikoho nenalákají.

"Řadu benefitů už berou uchazeči jako samozřejmost. K těm běžným už patří 13. i 14. plat. Češi průměrně tráví v zaměstnání 40,5 hodiny týdně, chtějí ale mít čas také na své koníčky a řídit si svůj pracovní den podle sebe. Velmi oblíbeným benefitem je tak pružná pracovní doba nebo částečný či úplný home office (práce z domova)," vypočítává Hyklová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688