Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.09.2018 17:03:33

Model Frankenstein ukazuje, kolik už stál brexit britskou ekonomiku

Británie z Evropské unie ještě oficiálně nevystoupila, britskou ekonomiku už ale brexit připravil o dvě procenta jejího produktu. Odhadují to analytici švýcarské UBS Group. Podle nich je hrubý domácí produkt Spojeného království o 2,1 procenta nižší, než kdyby si Britové před více než dvěma lety odhlasovali setrvání v unijní osmadvacítce.

Investice jsou o 4 procenta slabší, inflace je o 1,5 procenta rychlejší a spotřeba o 1,7 % nižší, odhadují také analytici.

Hospodářské recesi se země vyhnula, i když někteří ekonomové očekávali i takovýto vývoj. Pomoc ostrovní ekonomice mohla přicházet ze světové ekonomiky, které se v posledních dvou letech dařilo, což pomáhalo zamaskovat nejhorší následky hlasování o brexitu.

Pokud ale „zasadíme 2,1procentní kumulativní pokles reálného růstu do kontextu, je to zhruba čtvrtina až třetina celkových nákladů na brexit, se kterými se počítalo v těch nejčernějších odhadech z doby ještě před referendum o EU, a téměř se rovnají celkovým nákladům uvedeným v těch optimističtějších hodnoceních,“ napsali také analytici podle agentury Bloomberg. Británie přitom ještě EU neopustila.

K rozvodu by mělo dojít příští rok 29. března, na podmínkách se ale Britové s Bruselem zatím nedohodli. Tady se nyní dalším termínem zdá být listopad, faktem ale je, že jednání nepostupují, ba naopak.

Spornou otázkou je kromě vnější hranice také vzájemný obchod. Plán Mayové počítá s tím, že společná pravidla by se vztahovala na britské zboží, ale nikoli na služby. Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier ale v rozhovoru pro německá média vzkázal, že s velkými částmi návrhu nesouhlasí. Londýn si podle Evropské unie nemůže vybírat, které z částí unijního „ekosystému“ se mu líbí a nechá si je, a které s díky vrátí. Britská premiérka v nedělních médiích kontrovala tvrzením, že se nenechá natlačit do kompromisů, které by nebyly v souladu se státními zájmy. Podle analytiků je pravděpodobnější varianta „tvrdého brexitu“, kdy Británie opustí EU bez obchodní dohody nebo blízkého napojení na EU.

Libra se dnes propadala k dolaru i o zhruba 0,8 procenta na 1,2858 GBPUSD, což je největší pokles za poslední měsíc. Propad britské měny, kterým si po referendu z června 2016 prošla, je patrný na následujícím grafu.



Aby zjistili, jak se brexit na britské hospodářské produkci zatím podepsal, použili ekonomové ze švýcarského bankovního gigantu model nazývaný Frankenstein. Jádrem bylo vytvořit britské ekonomice „dvojníka“ z dat jiných zemí nezasažených brexitem tak, aby imitoval britskou výkonnost před klíčovým hlasováním z června 2016. Toho poté porovnali se současnými britskými ekonomickými údaji.

Zdroje: Bloomberg, Business Insider, CNBC, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688