Řecké hospodářství i ve druhém čtvrtletí rostlo, ale pomaleji

03.09.2018
Euroskop, čtk

Hrubý domácí produkt (HDP) Řecka se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta. Tempo růstu ekonomiky tak především kvůli slabším investicím zpomalilo z 0,9 procenta v prvním kvartálu, vyplývá z prvního odhadu řeckého statistického úřadu (ELSTAT). Řecko zažívá hospodářský růst již šest čtvrtletí za sebou.

Meziroční tempo růstu ekonomiky pak v období od dubna do června zpomalilo na 1,8 procenta z 2,5 procenta v prvním kvartálu. Oba údaje za první čtvrtletí statistici upravili směrem nahoru. Řecko se teprve koncem srpna vymanilo ze záchranného programu a postupně se zotavuje z vleklé recese, během které se výkon jeho ekonomiky propadl asi o čtvrtinu.

„Oživení pokračuje, v meziročním pohledu mu pomáhá hlavně soukromá spotřeba a v menší míře čistý vývoz,“ řekl agentuře Reuters analytik Nikos Magginas z finančního ústavu National Bank og Greece.

Atény se v roce 2010 ocitly na pokraji státního bankrotu a musely požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Ti ji podmínili bolestnými rozpočtovými škrty, zvyšováním daní a zaváděním reforem. V srpnu země ukončila poslední záchranný program a nyní by si měla zajišťovat potřebné finanční prostředky na dluhopisových trzích sama.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek