Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.09.2018 13:03:55

Víkendář: Tak to vypadá, když komunisté začnou bojovat proti extremismu

Podle odhadů OSN drží v Číně ve speciálních táborech více než 1 milion muslimů. Často jde o Ujgury, kteří představují většinou muslimskou minoritu a kteří jsou podle slov těch, kteří táborem prošli, „nuceni k odmítnutí islámu, ke kritice své víry a ke zpěvu propagandistických komunistických písní“. The Atlantic tvrdí, že k tomu musí jíst vepřové maso a pít alkohol, což mají muslimové zakázáno. Objevují se i informace o mučení a úmrtích.

Jen samotná velikost takových táborů je neuvěřitelná. Peking se přitom zpočátku zaměřoval na ujgurské extremisty, ale nyní mu stačí, aby někdo jen dal najevo „muslimskou identitu“ a již je poslán do tábora k převychování. The Atlantic tvrdí, že na to tedy stačí i delší plnovous. Vláda o táborech oficiálně hovoří jako o školních zařízeních, někdy tvrdí, že jde o nemocnice. Oficiální dokument v této souvislosti mimo jiné tvrdí:

„Členové veřejnosti, kteří byli vybráni k převýchově, byli nakaženi ideologickou nemocí. Nakazil je náboženský extremismus a násilný terorismus a musí být proto hospitalizováni jako pacienti... Pokud nezničíme náboženský extremismus v jeho samotném základě, bude se terorismus množit a šířit jako nevyléčitelný nádor.“

James Millward z Georgetown University tvrdí, že „náboženská víra je v Číně vnímána jako patologický jev“ a Peking často tvrdí, že vede k extremismu a separatismu. Proto nyní nazývá převychovávací tábory nemocnicemi. Vláda sleduje aktivní politiku „vyhledat a zničit“ a chce ji použít u celé ujgurské populace. V praxi to pak pro její členy znamená dlouhé měsíce uvěznění v těžkých podmínkách.

Čínská vláda se již dlouho obává, že Ujgurové se jednou pokusí o založení vlastní země, o které oni sami hovoří jako o Východním Turkestánu. The Atlantic připomíná, že v roce 2009 přinesly etnické nepokoje smrt stovkám lidí a někteří radikální Ujgurové provedli v posledních letech teroristické útoky. Peking tvrdí, že hrozbu extremismu a separatismu musí odvrátit nejen tím, že dopadne tu nejradikálnější část populace, ale zaměří se i na její většinu.

Analogii s nemocí a infekcemi vláda používá k ospravedlnění kvót na zatýkání Ujgurů – samotní policisté říkají, že mají pevně dané cíle ohledně počtu lidí poslaných do táborů. A Peking tvrdí, že „vždy existuje riziko návratu infekce, což by vážně poškodilo celou veřejnost. Proto musí být tito lidé přijati do nemocnic, aby byl jejich mozek očištěn od viru a vrátil se jim jejich rozum... Poté, co budou propuštěni, musí zůstat bdělí a musí se věnovat veřejným aktivitám a studiu ideologie, aby podpořili svůj imunitní systém.“

The Atlantic cituje Ujgury žijící ve Spojených státech či Kanadě, kteří vědí o tom, že jejich příbuzní jsou v převychovávacích táborech. Trpí kvůli tomu stresem a psychologickými problémy, někteří z nich cítí i pocit viny za to, že se vůbec narodili jako Ujgurové. Čínská vláda přitom údajně postupuje zejména tvrdě proti těm, kteří cestovali do zahraničí, nebo tam pobývají jejich příbuzní. The Atlantic cituje ujgurského studenta z Kentucky, který nechtěl, aby jeho jméno bylo zveřejněno ze strachu, že by to ještě přitížilo jeho otci, který byl odvlečen do tábora. Podle mladíka není pochyb, že k tomu došlo i kvůli tomu, že on studuje v USA. A dodává: „Vím, že pokud se někdy vrátím domů, skončím tam také.“

Zdroj: The Atlantic


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688