Prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. Foto: EK ČR

Exekutorská komora vítá návrh ministra zastavovat marné exekuce. Není čas na nový proces?

Exekutorská komora České republiky vítá ústy svého prezidenta Vladimíra Plášila návrhy ministra spravedlnosti Jana Kněžínka ohledně zastavení bezvýsledných exekucí i povinnosti oprávněných uhradit předem zálohu na náklady exekuce. Výhradu však má Komora k navrhované koncentraci řízení více exekucí jednoho povinného. Před tímto nástrojem Komora upřednostňuje zavedení místní příslušnosti soudních exekutorů. K úvaze dává i přijetí zcela nového exekučního řádu.

Vyplývá to ze stanoviska, které dnes České justici poskytl prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil v reakci na článek Ministr Kněžínek chce zavést povinnost zastavit ve lhůtě bezvýslednou exekuci, jsou jich miliony.

Podle prezidenta Exekutorské komory sami exekutoři už v minulosti vyjádřili fakt, že bezvýsledně vedená řízení tvoří „historickou zátěž pro celý systém vymáhání, pro soudní exekutory i pro povinné“, jenže soudní exekutoři je o své vůli zastavit nemohou: „Exekutorská komora ČR proto vítá iniciativu ministra spravedlnosti, na jejímž základě by byla zakotvena možnost zastavovat bezvýsledné exekuce i povinnost oprávněného uhradit předem zálohu na náklady exekuce. Odpovídající návrhy ostatně Exekutorská komora ČR vládě sama opakovaně předkládala,“ uvedl prezident Exekutorské komory ve stanovisku k návrhům ministra.

Jak dále vyplývá z prohlášení prezidenta Exekutorské komory, reprezentanti soudních exekutorů nejsou zcela ve shodě s ministrem, co se týče navrhované koncentrace řízení u jednoho soudního exekutora v případech vícečetných exekucí jednoho dlužníka. Podle Vladimíra Plášila by to mohlo vést k další disproporci mezi malými a velkými exekutorskými úřady: „Naopak za pozitivnější by bylo jistě možné považovat zavedení místní příslušnosti soudních exekutorů, kterou prezidium Exekutorské komory ČR také dlouhodobě prosazuje a která je oproti zmíněnému principu koncentrace značně administrativně jednodušší a vedla by k rovnoměrnějšímu rozložení exekucí mezi jednotlivé soudní exekutory,“ argumentuje prezident Exekutorské komory.

„Všechny výše uvedené změny, včetně nové úpravy předávání exekutorského úřadu, přístupu zástupců exekutorů k exekučním spisům a navazujícím sankcím, by však měly být náležitě promyšleny a především diskutovány s odbornou veřejností a Exekutorskou komorou ČR, která má zkušenosti, analýzy i konkrétní poznatky o jednotlivých variantách, které lze pro úpravy předmětných problematických oblastí zvolit,“ uvádí ve stanovisku Vladimír Plášil. Podle jeho slov bylo původně plánované jednání ministra s představiteli Komory přeloženo ze srpna na září.

Jak dále vyplývá ze stanoviska, debata je nyní nezbytná stejně jako přizpůsobení se společenské poptávce a podmínkám právního státu. Podle prezidenta Komora Vladimíra Plášila nastal rovněž čas zamyslet se, zda po padesáti novelách nepřišel čas přijmout zcela nový exekuční řád: „Odpovídající diskuze je nezbytná už jen z toho důvodu, že exekuční řád za dobu své existence, tj. od roku 2001, doznal již celkem padesáti novel. K jakékoli další změně je proto nutné přistupovat z rozmyslem a koncepcí a je otázkou, zda není na čase připravit a přijmout zcela nový, moderní a jednoduchý exekuční řád. Exekutorská komora ČR je nicméně připravena o všech navrhovaných úpravách jednat s ministrem i další odbornou veřejností tak, aby bylo dosaženo co možná nejlepšího výsledku,“ uzavírá stanovisko prezident Exekutorské komory České republiky Vladimír Plášil.

Stanovisko Vladimíra Plášila k článku „Ministr Kněžínek chce zavést povinnost zastavit ve lhůtě bezvýslednou exekuci“ je v plném znění k dispozici zde.

Irena Válová