Vláda jmenovala nového šéfa GIBS a schválila úpravu podmínek pro kompenzaci sucha

Ve středu 29. srpna 2018 se vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem zabývala přechodem na modernější vysílání ve standardu DVB-T2, úpravou podmínek kompenzací sucha pro zemědělce, návrhem na zpracování přehledu veřejné správy i cestou předsedy vlády Babiše do Německa. Jmenovala také ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Na dnešním jednání vláda jmenovala Radima Dragouna novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů. Funkce se ujme od 1. září 2018. Dragoun zvítězil ve výběrovém řízení, kam se přihlásilo 12 uchazečů. Nejlepšího kandidáta vybírala komise složená z odborníků v dané problematice.

Členové vlády se věnovali také připravované systemizaci míst ve státní správě. „Resorty vyslyšely apel paní ministryně Schillerové i můj a od 1. ledna 2019 by mělo dojít ke snížení míst o 1 327, z toho je 281 obsazených, 901 neobsazených a je to možná roční úspora 1,244 miliardy korun. Procentuální vyjádření je různé, nejvíc činí u Ministerstva spravedlnosti a Úřad vlády také nezaostal. Debata bude určitě také pokračovat, protože si myslíme, že státní správa má rezervy,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Dalším bodem bylo financování nestátních neziskových organizací. Podle premiéra Babiše už má vláda k dispozici nový návrh financování na rok 2019, který počítá se snížením prostředků o 582 milionů korun oproti původní představě. Vláda se chce tématu dále věnovat.

Ministr zemědělství Miroslav Toman členům vlády předložil návrh nařízení vlády o podmínkách poskytování plateb pro horské oblasti a jiné oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními. Vláda tím chce reagovat na nedostatek krmiva pro zvířata, se kterým se zemědělci v důsledku sucha potýkají. Nařízení vlády umožňuje snížit počet kusů zvířat tak, aby zemědělci nadále splňovali podmínky minimální intenzity chovu hospodářských zvířat pro vyplácení platby postižení suchem. Vzhledem k tomu, že nedostatek krmiva bude mít vliv na počet zvířat i v příštím roce, nebudou chovatelé penalizováni za snížení počtu kusů ani v roce 2019 a 2020.

Dnes se ministři a ministryně seznámili i s návrhem OECD na zpracování Přehledu veřejné správy v ČR. Jedná se o detailní analýzu, která bude identifikovat silné a slabé stránky veřejné správy a budou v ní formulována doporučení pro zlepšení jejího stavu. Přehled by měl být zpracován mezinárodní organizací OECD a bude financován z fondů EHP a Norských fondů. V České republice zatím žádný takový ucelený dokument zabývající se veřejnou správou neexistuje.

Vláda projednala také cestu premiéra Andreje Babiše do Spolkové republiky Německo, která se uskuteční 5. září 2018. Předseda vlády Babiš se setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a předsedou spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem. Jednat budou o česko-německé spolupráci i aktuálních evropských otázkách. Více informací naleznete zde.

Členové vlády dnes také schválili nařízení o technickém plánu přechodu zemského televizního vysílání ve standardu DVB-T na technicky vyspělejší a modernější standard DVB-T2. Plán je součástí opatření, které zajistí včasnou, sociálně únosnou a efektivní implementaci rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady EU. Přechod je důsledkem potřeby uvolnění spektra pásma 700 MHz, využívaného pro televizní vysílání, pro mobilní datové služby. Někteří lidé si budou muset pořídit ke svému televizoru settopbox, přechod na nový standard ale bude znamenat zlepšení kvality i datových služeb. Nejzazší termín ukončení vysílání ve standardu DVB-T je 30. června 2020. Náklady na modernizaci ve výši zhruba jedné miliardy korun budou hrazeny z radiokomunikačního účtu.

Na zasedání v Hrzánském paláci se vláda věnovala také evropské agendě, včetně přípravy evropského rozpočtu, přijala neutrální stanovisko k senátnímu návrhu novely energetického zákona, odsouhlasila koncepci rozvoje archivnictví v ČR v letech 2018 až 2025, zprávu o výsledcích posouzení sanačně rekultivačních prací i změnu v rozpočtu Českého statistického úřadu.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/vysledky-jednani-vlady-29-srpna-2018-168187/.


Zařazenost 29.08.2018 15:08:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-schvalila-upravu-podminek-pro-kompenzaci-sucha-zemedelcum-a...
KategorieAktuálně

Související témata

Razie ve vládě | Vláda | Sucho | Sucho | NERV

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.