Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  31.08.2018 09:08:50

Růst české ekonomiky podpořil obchod se zahraničím (Ranní zpráva z finančního trhu)

Spotřebitelská inflace v eurozóně zůstala podle našeho odhadu v srpnu nezměněná. Druhé čtení ČSÚ odhalí, která složka HDP podpořila růst české ekonomiky v druhém čtvrtletí nejvíce. Podle vyjádření k předběžnému odhadu, to jsou čisté exporty. Regionální měny se včera opět nechaly strhnout situací okolo turecké liry a všechny shodně oslabily.

Inflace v eurozóně na vrcholu

První odhad v eurozóně ukáže, že spotřebitelská inflace v srpnu zůstala téměř nezměněná, je ale možné, že konečné číslo v důsledku zaokrouhlení mírně poroste. V eurozóně je v současnosti dynamika spotřebitelských cen na vrcholu. Zásluhu na tom mají především ceny potravin a pohonných hmot. Jádrová inflace zůstane na 1,1 %. Na tato čísla ukazují i první odhady z jednotlivých zemích eurozóny

Inflace roste již pět měsíců v řadě, ale v následujících měsících začne opět klesat a na jaře příštího roku se vrátí pod 1,5 %.

Důvěra v ekonomiku eurozóny je nejníž za poslední rok

Německá nezaměstnanost klesá již pět let v řadě, což poukazuje na pokračující optimismus tamních firem. Silný trh práce, který je jedním z pilířů německého ekonomického růstu, se ale plně do inflace nepropisuje. Ta srpnová podle prvního odhadu zůstala meziměsíčně nezměněná, v meziročním vyjádření nečekaně klesla pod 2 %. Důvodem je pravděpodobně snížení cenové dynamiky ve službách.

Důvěra v ekonomiku v eurozóně v srpnu poklesla na nejnižší úroveň za poslední rok. Pokles se týká všech čtyř největších zemí eurozóny a hlavním důvodem je sílící obava z dopadu obchodních válek.

Americké reálné výdaje na spotřebu, které jsou zodpovědné za cirka 70 % americké ekonomiky, vzrostly v červenci v porovnání s červnem o 0,4 % a splnily tak očekávání trhu. Naopak osobní příjmy zůstaly mírně pod konsensem. Deflátor soukromé spotřeby se o pět setin vyšplhal a nachází se na nejvyšší hodnotě od roku 2012. Americké centrální bance tak nic nebrání, aby v září přistoupila k dalšímu zvyšování sazeb, které je již plně započítáno v tržních cenách.

Druhý odhad odhalí strukturu růstu českého HDP

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí přidala 0,5 % q/q a zaostala tak o tři desetiny za tržním očekáváním. Dnes se dozvíme strukturu růstu, největším překvapením podle všeho bude dynamika zahraničního obchodu, jehož příspěvek do mezičtvrtletního růstu by podle komentáře ČSÚ měl být nejméně 1,6 pb.

Slabší lira táhla regionální měny dolů

Regionální kalendář včera žádná zajímavá data nenabídl. Přesto se ale česká koruna, stejně jako polský zlotý i maďarský forint nechaly stáhnout ke slabším hodnotám. Koruna ztratila 0,2 % a začíná dnešní obchodování na 25,78 CZK/EUR.

Regionální měny kopírovaly pohyb eura proti dolaru, které během včerejšího obchodování propadlo o 0,4 % na 1,166 USD/EUR. Důvodem byl opět problematický vývoj turecké liry na devizových trzích. Lira včera ztratila přes 4,5 % a je zpět na hodnotě z poloviny měsíce.

Kurzu liry nepomohly informace, že zástupce guvernéra turecké centrální banky E. Kilimci rezignuje na svou pozici. Největším problémem turecké ekonomiky ale zůstává vysoká inflace, která v červenci zrychlila na téměř 16 %. Nová statistika cenového vývoje za srpen vyjde příští týden.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688