Slovensko chystá zvýšení minimální mzdy na 520 eur

30.08.2018
Euroskop, čtk

Slovensko chystá další zvýšení minimální měsíční mzdy, která by měla růst rychleji než průměrné platy v ekonomice. Vyplývá to z návrhu ministerstva sociálních věcí. Úprava nejnižšího výdělku má obecně přispět ke zvyšování mezd na Slovensku v době pokračujícího ekonomického růstu a nedostatku kvalifikované pracovní síly.

Podle předlohy stoupne minimální mzda na Slovensku od ledna příštího roku na 520 eur (13.390 korun) měsíčně z letošních 480 eur (12.360 korun), tedy o 8,3 procenta. Novou hodnotu minimální mzdy navrhlo ministerstvo sociálních věcí po té, co se na jejím zvýšení neshodli zástupci odborů a firem. Nárůst minimální mzdy podpořil i slovenský premiér Peter Pellegrini.

Slovenské odbory požadují razantní zvýšení nejnižšího výdělku až na 635 eur (16.200 Kč) tak, aby dosáhl asi 60 procent očekávané průměrné mzdy na Slovensku v tomto roce. Průměrný plat na Slovensku, který zaostává za vyspělými zeměmi západní Evropy i za Českou republikou, podle prognózy slovenské centrální banky stoupne v tomto i v příštím roce shodně o 5,8 procenta. Letos by poprvé měl překročit hranici 1000 eur (25.750 korun).

Navrhované zvýšení minimální mzdy se podle odhadu dotkne na pětimilionovém Slovensku zhruba 151.000 zaměstnanců, a to kromě jiného v odvětví ubytovacích a stravovacích služeb. Od výše minimální mzdy závisí také příplatky za práci v noci a o víkendech. Minimální mzda patrně stoupne také v České republice. Ministerstvo práce předložilo návrh vládního nařízení se zvýšením minimální mzdy od ledna o 1500 korun na 13.700 korun. Představuje to růst o 12,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek