Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2018 09:24:15

Rozbřesk: Do Německa se vrací optimismus, USA chtějí po Mexiku dohodu s Kanadou


I když se od srpnového indexu Ifo příliš nečekalo, dokázal příjemně překvapit. Subindex hodnocení současné situace a především pak očekávání se výrazně zlepšil a Ifo se vrátilo na úrovně, které jsme naposledy viděli na začátku roku. Příznivě naladěni jsou především podnikatelé v průmyslu, ve stavebnictví a ve službách. Naproti tomu se situace v obchodě až tak moc v posledním měsíci nezlepšila. Možná i proto, že spotřeba domácností v letošním roce zpomaluje a z pohledu ekonomického růstu hraje až druhé housle. Hlavní roli si totiž drží investice směřované především do strojního vybavení a stavebnictví.
 
Celkově se dá říct, že podnikatele v posledním měsíci nejspíše potěšilo zažehnání obchodní války mezi USA a EU, jejíž hrozba výrazně opadla po schůzce amerického prezidenta se šéfem EU. Německá – silně orientovaná ekonomika – se tím mohla (nikoliv snad jen dočasně) zbavit hrozby, který by postihl nejenom automobilový průmysl, kterému se dostalo v poslední době asi největší pozornosti. Prozatím to vypadá tak, že „hrozby“ z americké strany zafungovaly jako katalyzátor pro rozpohybování EU s cílem dosažení vyváženějších obchodních vztahů. Těžko asi vybalancovaných z pohledu výsledku obchodní bilance, nicméně alespoň z pohledu celních sazeb.

Poslední výsledky indexu Ifo naznačují, že předchozí ochlazování sentimentu německých firem nešlo ani na vrub reálné situaci, jako spíše negativním očekáváním, která se naštěstí (prozatím) nenaplnila. Proto se dá předpokládat, že by i výsledek německého HDP za třetí čtvrtletí mohl příjemně překvapit. Náladu mezi podnikateli však už poměrně brzy může opět zkazit neúspěch v jednání o Brexitu nebo případné ustrnutí jednání mezi USA a EU. Šance na úspěch – jak dokazuje příklad Mexika a zřejmě i Kanady – však rozhodně nemusí být nulová.

TRHY

CZK a dluhopisy
Hledat opravdový silný příběh za včerejším posílením koruny o pět haléřů asi nelze. Koruna se vrátila zpět do blízkosti 25,70 EUR/CZK, nicméně i nadále zůstává v úzkém pásmu, z něhož ji mohou vytrhnout snad jen silně jestřábí komentáře ze strany tuzemských centrálních bankéřů. Na ty je ovšem vzhledem k načasování příštího zasedání bankovní rady ještě docela brzo. Koruně tak nezbývá než se nechat vézt na vlně nižší prázdninové likvidity a sledovat pohyby na ostatních regionálních trzích.

Výnos českých korunových státních dluhopisů na dlouhém konci v posledních dnech ztratil zhruba 8 bodů, nicméně od začátku roku si stále připisuje téměř 50, takže jde spíše o symbolickou korekci. Vzhledem k tomu, že stát má letos a nakonec i v příštím roce hospodařit se schodkem, zvyšuje jen pravděpodobnost vyšší nabídky nových bondů na trhu.

Zahraniční forex
Lépe vypadající podnikatelská nálada v Německu (index Ifo) a rýsující se dohoda USA a Mexika přinesly zisky eurodolaru, který se již přiblížil hranici 1,17.

Dnešní kalendář očekávaných událostí není příliš atraktivní, byť zahrnuje např. výsledek americké obchodní bilance za červenec, což může upřesnit odhady růstu HDP ve 3. čtvrtletí.

Celkově lepší nálada na akciových trzích pomáhá forintu i zlotému.

Ropa
Cena ropy Brent se drží nad 76 USD/barel. Během včerejšího dne podpořily cenu zejména impulzy z nabídkové strany. Za prvé se ukazuje, že dohoda států OPEC+, dle níž měly země omezit nadměrné dodržování produkčních škrtů (1,8 mil. barelů denně), ještě stále není zcela dodržována. I když tak Rusko těží výrazně nad rámec původní dohody a zřejmě i poblíž hranice vlastních možností, navýšení produkce prozatím zaostává za očekáváním zejména v případě Saúdské Arábie. Za druhé pak včera ropné býky povzbudilo varování pařížské IEA o dalším propadu Venezuelské produkce, která by měla poklesnout až pod 1 mil. barelů denně.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)
Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688