Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.08.2018 09:18:35

Rozbřesk: Rubl zůstává pod tlakem, bojí se dalších amerických sankcí


Zatímco turecká lira se po nedávném kolapsu zdá se stabilizovala, ruský rubl se dále potácí v problémech. Ty sice zdaleka nedosahují rozměrů liry, nicméně jen v tomto roce již ruská měna odepsala vůči dolaru 15 %. Včera pak dokonce klesl kurz rublu vůči dolaru na nejnižší hodnotu za poslední dva a půl roku, než mu alespoň částečně vypomohl zásah centrální banky.

Aktuální výprodej rublu má na svědomí další kolo amerických sankcí. Paradoxně však nejde ani tak o sankce, jež v reakci na kauzu ruského agenta Skripala nově zakazují vývoz amerických vojenských technologií do Ruska, ale “pouze” o ty prozatím navrhované. V americkém Senátu totiž leží návrh významného zpřísnění sankčního režimu, které má být reakcí na ruské zásahy do amerických prezidentských voleb. Vůbec poprvé by tak mohly být sankce uvaleny přímo na ruské finanční instituce a spekuluje se, že by se cílem mohly stát také ruské státní dluhopisy.

Oslabený rubl s sebou navíc stáhla dolů turecká lira spolu s tím, jak se v rámci rozvíjejících se trhů přelévala nervozita. Centrální banka proto nejprve omezila měnové intervence v rámci platného fiskálního pravidla (veškeré rozpočtové příjmy z prodeje ropy nad hranicí 40 USD/barel jsou na devizovém trhu směňovány a poté uspořeny v suverénním fondu) a včera je pod tlakem oslabujícího rublu minimálně do konce září zcela přerušila. To by mělo ruské měně krátkodobě pomoci, nicméně riziko zpřísnění sankčního režimu se bude nad rublem vznášet i v dalších měsících.

Jasnější by mohla být situace již v září, kdy bude znovu zasedat americký Senát. Kartami by přitom mohly zamíchat také blížící se volby do Kongresu. Pravdou však zůstává, že další rozšíření sankcí by zřejmě Rusko již nebolelo podobně jako v roce 2014. V jeho prospěch totiž hovoří především vyšší cena ropy a také odolnější ekonomika, která se může opřít o fiskální stabilitu a silnou vnější pozici. Na straně druhé, i když Rusko zůstává ve výrazně komfortnější hospodářské situaci než například Turecko, další zpřísnění amerických sankcí by ekonomika zajisté pocítila.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si své včerejší ranní drobné zisky neudržela a odpoledne se vrátila opět k úrovni 25,75 EUR/CZK. České měně chybí jasný silný impuls, který snad může na domácím poli vzejít pouze ČNB. Na ten si ovšem bude muset koruna ještě nějaký čas počkat, protože zasedání bankovní rady bude až 26. září, a tak prozatím připadají v úvahu pouze občasné komentáře centrálních bankéřů vyznívající ve prospěch dalšího růstu úrokových sazeb ČNB.

Zahraniční forex

Kurz eurodolaru setrvává v úzkém pásmu nad hranicí 1,15, přičemž měnový pár se nenechal ani nijak vyrušit indexy podnikatelské nálady v eurozóně ani prvními vystoupeními centrálních bankéřů na tradičním symposiu v Jackson Hole. Kromě toho dolar zatím nijak nevzrušuje další politická kauza týkající se okolí prezidenta Trumpa. Jackson Hole zůstane v centru pozornosti i dnes, kdy má vystoupit šéf Fedu J. Powell. Půjde však jen o “úvodní poznámky” na počátku konference, a tak kromě možného připomenutí, že růst úrokových sazeb bude postupně pokračovat, nečekejme zásadní vyjádření.

Ropa

Cena ropy Brent se přehoupla přes hranici 75 USD/barel, kde bude vyčkávat na poslední zajímavé číslo tohoto týdne. Tím dnes bude aktivita amerických těžařů od společnosti Baker Hughes. V případě, že by počet aktivních vrtných souprav zůstal neměnný, popřípadě klesl, mohlo by dojít k umocnění aktuálně převládajícího býčího sentimentu.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688