Pozor na podvodné SMS, lákají z Čechů tisíce korun

TNBiz, 23.8.2018

Zřejmě stovky Čechů se ve čtvrtek staly terčem klamavých SMS zpráv. Píše se v nich, že příjemcům bude během několika dnů doručeno zboží v hodnotě stovek až tisíců korun. Ti si ale žádné zboží neobjednali. Evropské spotřebitelské centrum (ESC) proto varuje, aby lidé neobjednané zboží nepřebírali a neplatili.

Podvodné SMS přišly během čtvrtečního dne tisícům Čechů. "V každé SMS je uvedeno jiné zboží za jinou cenu. Jednou jsou to prášky na hubnutí za 1580 korun a podruhé třeba náplasti za 2500 korun. Dále jde o fixační pomůcky na pokřivené palce, kapky do uší, ale i přípravek na čištění motoru," sdělil Ondřej Tichota z ESC při České obchodní inspekci (ČOI).

Zpráva je vždy podobná a vypadá následovně: "Vazeny zakazniku, Vase zasilka s (název zboží) byla odeslana a behem nekolika dni bude dorucena (nazev spolecnosti). Pripravte si častku (výše částky) Kc pro dorucovatele. Hezky den!"

Jen dopoledne se na centrum a poradenskou linku ČOI obrátilo více než třicet spotřebitelů s otázkou, co mají v této situaci dělat. SMS není podepsaná a není v ní uvedeno ani číslo nebo adresa odesílatele. Někteří sdělili, že si stejné nebo podobné zboží objednali před několika lety.

Podle ESC příjemce kontaktovala polská logistická společnost, která distribuuje většinou zdravotní pomůcky a přípravky pro lidi ve vysokém věku. "Tato skupina spotřebitelů patří mezi nejzranitelnější. Hrozí tedy, že by mohli doručené zboží převzít a zaplatit. Proto jsme považovali za nutné informovat média a veřejnost co nejdříve," vysvětlil Tichota.

Evropské spotřebitelské centrum doporučuje zboží nepřebírat a neplatit. Pokud zboží přijde a člověk ho náhodou převezme, ale nezaplatí, pak má prodávající povinnost zpětného sběru u spotřebitele. Nevyžádané zboží tedy není potřeba zasílat zpět.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy